Néhány fontosabb szudáni merülőhely áttekintése:

Shaab Rumi

Ez a Port Sudan-tól 48km-re elhelyezkedő zátony egy gyönyörű lagúnát zár körül, amelybe egy keskeny – eredetileg Cousteau által kirobbantott – szoroson keresztül lehet bejutni. A lagúnán kívül kb. 100m-re építette fel Cousteau vízalatti örökségét 1963-ban, a Precontinent II-t – az ember készítette vízalatti világot. Itt folytatta vízalatti kísérleteit és ma a Precontinent betekintést nyújt azok életébe, akik a víz felszíne alatt éltek futurisztikus kinézetű épületekben és kutatásokat végeztek a vízalatti élővilágról. A cápák tanulmányozására használt cápaetető ketrecek ugyanazon a helyen fekszenek, ahol Cousteau idejében. A cápák a mai napig idejárnak, mint több évtizeddel ezelőtt.

Umbria roncs

Mivel Port Sudan egyszer az egyik legfontosabb kikötő volt a világon, számos izgalmas hajóroncs vár felfedezésre. Egyikük az Umbria, ami Port Sudan-tól 1 ½ km-re található sekély vizekben. Úgy 25m-en fekszik 45 fokos szögben és apály idején az árbocok teteje kikandikál a vízből, könnyű merülést ígérve. Közel 18 tonna lőszer és robbanóanyag található még mindig a rakterében, fél millió Maria Teresa érmékkel együtt. A hajó erdetileg Eritriába készült rakományával és aznap horgonyzott le, amikor Szudán és Olaszország hadba lépett egymással. A szudániak elfoglalták a hajót, majd jött a hír, hogy süllyed a hajó.

Izgalmas felfedezni az összes helyiséget, raktárat, amik közül némelyik teljesen érintetlen állapotban megmaradt, mint a motorház és a sütöde. A raktárakban sorakoznak a Fiat Lagúnák, palackozott borok és a lőszerek. A hajó faránál a hatalmas kormánylapát alatt lelt otthonra sok-sok csattogóhal és tengeri liliom. Az egyik kikötőhídon az összedőlt kémény közelében sok apró mókás tisztogató rákocska él, amik elkezdik kezünket tisztogatni, ha azt a hídra rakjuk. A hajó körül összefuthatunk barakudákkal, pillangóhalakkal, tüskés halakkal és apró piros halak rajával. A hajó jobb oldalán úgy virulnak a korallok, mint megannyi csipkerózsabokor.

Sanganeb észak és dél

A Sanganeb Nemzeti Park 124 korall zátony csoportból áll. Világítótornya, mint az Eiffel-torony kicsinyített mása, bukkan fel a nyílt tenger közepén. Néhány szudáni katona áll szolgálatban 3-4 hónapos műszakban és minden látogatót nagy örömmel fogadnak. Leereszkedve, mintha egy keleti templomvárosban találná magát az ember, ami a tengerfenékre süllyedt és száz és száz színben pompázó kúszónövények burjánzanak romjai felett. A kőzeteken függőleges szakadékok vezetnek át és buja bőrkorallok tenyésznek mindenhol, mint a virágzó növények egy őserdőben. A kőzetek és vájatok között temérdek hal úszkál és cápa rajok húznak el nagy nyugalomban.

Angarosh

A helyiek nyelvén a név azt jelenti, hogy a “Cápák anyja”. A név megilleti, mivel szürke szirti cápák rendszeresen felbukkannak a külső falak mentén. A zátony teteje 10m-re van a vízfelszíntől. Két platóból (fennsík) áll a zátony, amik 25 és 45m-en fekszenek, ahol manták úszkálnak a mélyben és a plató felett barakuda rajok gyűrűznek.