23 jún 2023

Hogyan szerezzek vízumot Szaúd-Arábiába?

Ebben a cikkben bemutatjuk a főbb vízum típusokat, amelyek a szaúd-arábiai utazással kapcsolatban felmerülhetnek. Így könnyen kiderítheted, neked melyikre van szükséged. Ha kiválasztottad, kattints az adott vízum típusra, hogy megismerd a részleteket is.

Az utazási irodánk egyike annak a kettőnek, amely jogosult a szaúd-arábiai vízumügyintézésre.  Javasoljuk, hogy először olvasd el a rád vonatkozó részt.

Ezután keress bennünket a következő csatornákon:

 • hívj a +36709049975 telefonszámon
 • írj emailt az info@redseaboats.hu címre

Két kivételtől eltekintve, 16 lépésből álló folyamat mentén készül el a vízumod. A kivétel a turista vízum és a tranzit vízum. Ha az állampolgárságod alapján jogosult vagy az online vízumügyintézésre, akkor a szaúdi e-visa weboldalon az „apply now” gombra kell kattintanod, hogy elkezdd a turista vízum igénylését. Ugyanezen oldalon lentebb görgetve találod meg, hogy az országod egyike-e a jelenleg 49 országnak, akik állampolgárai online igényelhetik a vízumot.

Ha nem tartozol a 49 ország közé, akkor rád is vonatkozik a következő folyamat. Ha bizonytalan vagy, hogy elvégezheted-e online a vízumigénylést, hívd fel a 06 80 080 596 telefonszámot, ahol megmondják, hogy melyik vízumigénylési folyamat vonatkozik rád. Azért érdemes ezzel a lépéssel kezdeni, mert ha elkezded a folyamatot online és kifizeted a vízumot, majd később kiderül, hogy jogosulatlan voltál az online ügyintézésre, akkor a befizetett összeget elveszíted és újra el kell kezdened a folyamatot.

A most bemutatott 16 lépésből kivastagítottuk azokat, amelyeket neked kell elvégezni:

 1. Megkeresel bennünket emailben.
 2. Információval látunk el emailben.
 3. Behozod az irodánkba az általunk megadott dokumentumokat. Ezek listája vízum típusonként eltérő, és külön linken tudod megismerni őket.
 4. Másolatot készítünk az összes dokumentumodról.
 5. Aláírod a másolatokat.
 6. Befizeted a vízumügyintézés díját.
 7. Elindítjuk a vízumigénylést számodra, és rögzítjük adataidat online a dokumentumaid alapján.
 8. Elküldjük a biztosítási kötvényt neked emailben. (Kötelező biztosítást kötni. Ezen felül te még rendelkezhetsz saját biztosítással, amit javasolunk is.)
 9. Elküldjük neked a vízumkérvényt emailben.
 10. Ezt aláírva és beszkennelve visszaküldöd nekünk.
 11. A leadott dokumentumaidat személyesen elvisszük a Szaúdi Nagykövetségre. (Csak szerződött utazási iroda teheti ezt meg. Te nem mehetsz be személyesen kérvény miatt, csak majd az ujjlenyomatvételre.)
 12. A Nagykövetség értesít bennünket, hogy mikor mehetsz ujjlenyomatvételre személyesen.
 13. Emailben küldünk neked egy időpontfoglalási vouchert. A biztonsági kapunál csak ezzel engednek be a Nagykövetség épületébe.
 14. Elmész ujjlenyomatvételre a megadott időpontban. (Csak a megadott időpontban tudsz bemenni. Ha késnél, nem engednek be, és új időpontot kell kérnünk.)
 15. A Nagykövetség felhív téged, ha elkészült a vízumod, és megmondják, hogy mikor tudsz bemenni felvenni az útleveledet és az eredeti dokumentumokat.
 16. Személyesen elmész a Nagykövetségre átvenni az útleveledet, és az eredeti dokumentumaidat.

Fontos! 2024. január 2-tól a Nagykövetség már nem ragasztja be a vízumot az útlevélbe, hanem e-mail-en keresztül küldik el a vízumkérelmezőnek. A Nagykövetség csak OFFI által kiállított hiteles fordítást fogad el.

Bár sok lépésből áll a folyamat, két jó hírünk is van a számodra. Az egyik, hogy téged csak 7 lépés érint ebből, a maradék 9 pedig bennünket. A másik pedig, hogy az egész folyamat lezajlik 3-6 munkanap alatt miután leadtad nálunk az összes szükséges dokumentumot. (Ezt az átfutási időt vedd figyelembe, valamint, hogy ez természetesen az optimális idő, és ettől lehet eltérés, pld. ünnepnapok esetén, ha további dokumentumokra van a Nagykövetségnek szüksége tőled, a Nagykövetség leterheltségétől függően, stb.)

Egy fontos dolgot még tudnod kell. Ha a Ramadan ünnep (1 hónapig tart és minden évben más dátumra esik) alatt szeretnél vízumot intézni, akkor az ügyintézési idő jóval hosszabb és kiszámíthatatlanabb lehet. Ezzel számolni kell, amikor tervezed utadat az országba.

Turista vízum

Turista vízumra akkor van szükséged ha nem tranzit jelleggel látogatsz el Szaúd-Arábiába turistaként. Jelenleg 63 ország állampolgárai online módon intézhetik a vízumigénylést, vagy akár érkezéskor a reptéren. Többek között Magyaroszág is szerepel ezen a listán, így magyar állampolgárként akár online, akár helyszínen is intézheted a vízumodat. Az éppen aktuális országok listáját megtalálhatod a szaúdi e-visa weboldalon.

Turista vízumhoz szükséges információk.

A turista vízummal Umrára is mehetsz az ottartózkodásod alatt, de csak a Hajj időszakon kívül.

Tranzit vízum

Tranzit vízumot akkor kell igényelni, ha Szaúd-Arábia nem az utazás célországa, de több, mint 12 órát kell eltöltened az országban az átszállás során. Ez alól kivétel, ha a Wizz Air légitársasággal utazol Szaúd-Arábiába. Ebben az esetben ugyanis, függetlenül a várakozási időtől, turista vízumra van szükséged. 

A tranzit vízum igénylése a mofa kormányzati weboldalon történik. Sajnos az oldal a cikk írásának időpontjában technikai problémákkal küzd, a kártyáról levont összeg sikertelen vízum ügyintézéskor itt sem jár vissza. Alternatíva ilyenkor a turista vízum választása, ami valószínűleg drágább lesz.

Családi vízum

Családi vízumra akkor van szükséged, ha egy Szaúd-Arábiában élő közeli rokonod (szülő, testvér, gyerek, házastárs) meghív magához. A meghívó családtagnak rendelkeznie kell szaúdi állampolgársággal vagy szaúdi tartózkodási engedéllyel. Neki kell majd elindítania a vízumigénylési folyamatot a Szaúdi Külügyminisztériumon keresztül, ahol megkapja a hivatalos meghívó levelet és elküldi neked, amit majd le kell adnod nálunk a többi dokumentummal együtt.

További információk a családi vízummal kapcsolatban Szaúd-Arábiába.

Üzleti vízum

Ha üzleti útra utazol Szaúd-Arábiába, akkor üzleti vízumra lesz szükséged. Az üzleti vízummal lehet üzleti megbeszéléseken, tárgyalásokon résztvenni, rövidtávú szolgáltatást nyújtani, mint management és consulting, és rövidtávú technikai szolgáltatást nyújtani.

A meghívó vagy szponzor szaúdi cég fogja elindítani a vízumigénylési folyamatot a Szaúdi Külügyminisztériumon keresztül, ahol megkapja a hivatalos meghívó levelet és elküldi neked, amit majd le kell adnod nálunk a többi dokumentummal együtt.

Szaúd-Arábiai üzleti vízummal kapcsolatos további információk.

Munkavállalói vízum

Ha Szaúd-Arábiában vállalsz munkát, a munkavállalói vízumra lesz szükséged. Ennek az igénylését a szaúdi munkáltatód fogja elindítani a Szaúdi Külügyminisztériumon keresztül, ahol megkapja a hivatalos meghívó levelet és elküldi neked, amit majd le kell adnod nálunk a többi dokumentummal együtt.

Amikor megérkezel az országba, a munkáltatód fogja számodra intézni a tartózkodási és munkavállalási engedélyt.

Tudj meg többet a szaúd-arábiai munkavállalói vízummal kapcsolatban!

Alapinformációkkal felvértezve a következő csatornákon érhetsz el bennünket:

 • hívj a +36 70 904 9975 telefonszámon
 • írj emailt az info@redseaboats.hu címre
Views: 4446
Author: Boats Red Sea