Néhány fontosabb egyiptomi merülőhely áttekintése:

Tirán-szigetek

Az általában Sharm el Sheikh-ből induló északi túrák egyik legnépszerűbb úticélja a Tirán-szigetek. 2012-ben is igyekszünk új úticélokkal bővíteni a kínálatunkat és hurghadai indulással egy kibővített északi szafari útvonalat szervezni, ahol a hajó nem fordul vissza Rash Mohamednél, hanem tovább halad Tirán felé. A zátonyok déltől észak felé haladva: Gordon, Thomas, Woodhouse és Jackson. A 19. századi angol térképészek után kapták nevüket, akik elsőként készítettek térképeket erről a területről. A Tirán-szigetek - amelyek egy valóságos korallzátony erdőt rejtenek a tenger mélyén - az Akabai Öböl bejáratánál fekszenek és szinte teljesen elzárják az utat a Vörös-tenger irányába. Mindössze két keskeny sáv vezet át: az Enterprise nyugaton, és a Grafton keleten, ahol a mélység 360 méter, azaz meglehetősen sekély a tőle északra és délre található 1800 méteres mélységgel szemben. Ez erős, tápanyagban gazdag áramlásokat képez, kiváló élőhelyet biztosítva a halaknak és a nagy cetféléknek.A Tirán-szigeteket kimondottan haladó szintű búvároknak ajánljuk.

Abu Fendera

A búvárok ezeket a zátonyokat két céllal látogatják: vagy amikor áthajóznak Egyiptomból Szudánba, vagy kifejezetten azért, mert olyan helyen szeretnének merülni, ahol nem találkoznak másik hajóval és búvárok tömegével a vízben. Már Abu Fendera is egy ilyen hely és az egyiptomi hajók közül csak 1-2 hajózik le ilyen délre akkor, amikor felfedező kedvű csoport foglal hetet rá. St Johnstól délre található Abu Fendera.

Satayah és a delfinek

A Satayah-lagúna, más néven Dolphin Reef, több száz palackorrú delfin otthona.
Ezen a területen élik mindennapjaikat, így a találkozás garantált. Ezen kívül itt található a Vörös-tenger legszebb barlangrendszere, különleges fényjátékot nyújtva az ide látogató búvárok számára. A zátony bármelyik oldalát merülve közvetlenül a vízfelszín alatt pompás színekben tündöklő lágy- és szarukorallokat találunk. Makrélák, tonhalak és teknősök cikáznak a korallok között, a mélyebb vizekben pöröly- és szürke cápákat láthatnak a szerencsés búvárok. A hajók kikötőhelyénél hatalmas méretű napóleonhalak cikáznak.

A legizgalmasabb roncsok – Thistlegorm

Az egyik legérdekesebb roncs a Vörös-tengerben, amit Couseau fedezett fel 1956-ban. Az angol hajó lőszert szállított, amikor 1941-ben német bombatalálat érte. A roncs 20-32 méteren, a homokos tengerfenéken fekszik, körülötte a robbanáskor szétszóródott rakománya (fegyverekkel teli dobozok, tankok és lőszerek). Főképp a háborús szállítmányok (teherautók, motobiciklik, dzsipek, kerékabroncsok, katonai egyenruhák) teszik érdekessé, amelyek a korróziótól és az iszaptól eltekintve csaknem érintetlenül a fő dekken fekszenek.

Nemzeti parkok - Brothers-szigetek

A Vörös-tenger közepén emelkedik két sziget: a Kis Brother és a Nagy Brother.
Az utóbbi könnyen felismerhetővilágítótornyáról, amelyet az angolok építettek 1880-ban. A sziget északi oldalán fekszik egy nagy katonai hajó, az Aida II roncsa. A hajó 1957-ben süllyedt el. A sziget nyugati oldala otthont nyújt barakudák, doktorhalak, makrélák, csattogóhalak nagy csapatának és természetesen a cápáknak - olykor látni tigriscápákat is.

ONE OF THE BEST – Elphinstone

A vízfelszín alatt 3-4 méterre elterülő ovális zátony körül cápák tanyáznak. Az északi platónál 20-25 méter mélységben a fennsíkon pörölycápák cirkálnak, a hajók alatt 5-15 méteren rendszeres látógatók a fehéruszonyú óceáni cápák. Minden oldalról meredek fal nyúlik le a mélybe, amelyen gyönyörű, egészséges gorgóniák telepedtek meg és rendkívül látványos, pulzáló élővilág található. Az erős áramlatok miatt csak tapasztalt búvároknak ajánlott.