Melyik időzónában található Egyiptom?
Közép-európai időzóna + 1 óra. Nincs nyári/téli időszámítás 2011 óta.

Milyen az időjárás Egyiptomban?
Egyiptom sivatagi éghajlatára általában meleg és száraz időjárás jellemző. A nyári hónapokban (áprilistól októberig) az átlaghőmérséklet 27°C és 32°C között mozog, de a belső, sivatagi teületeken ennél magasabb is lehet. A Vörös-tenger mentén nyáron a hőmérséklet 27°C és 43°C között van, általában északi szél fúj és az áramlatok déli irányban mozognak. Északon a Földközi-tenger felőli szelek enyhíthetik a meleget. A tél enyhe, 13°C – 21°C átlaghőmérséklettel. A legtöbb csapadék a téli hónapokban esik; Kairótól délre 2 -5 mm, míg északon ez elérheti a 410 mm-t. Október végén és november elején erős déli szelek fújnak és az áramlatok észak felé mozognak. (A víz hőmérséklete Sharm el Sheikh és Hurghada környékén 1 – 2°C-kal alacsonyabb lehet.)

Milyen ruházat ajánlott Egyiptomban?
A meleg időjárásnak köszönhetően a nyári hónapokban a leggyakoribb viselet a könnyű pamut ruházat, szoknya, rövidnadrág, rövid ujjú póló és ing és papucs vagy szandál. Kalap, napszemüveg és napozókrém (minimum 30 faktoros) szintén fontos. A déli órákban ajánlott árnyékos helyen tartózkodni. Télen napközben hosszúnadrág és könnyű pulóver a kényelmes viselet, de este egy dzseki vagy melegebb kabátka jól jöhet. Az üdülővárosokban, mint Hurghada vagy Sharm el Sheikh, nincsenek előírások a ruházatra nézve, amíg az a jó ízlésen belül esik, a nagyobb városokban, azonban, mint Kairó, javasolt az olyan ruházat, ami legalább a térd alá ér és a vállakat elfedi. Vallási és szent helyeken pedig szigorúbb előírások lehetnek érvényben és a lányoknak, hölgyeknek a fejüket is be kell fedniük. Andromeda-n és Cassiopeia-n a lezser, kényelmes ruhák viseletét javasoljuk. Este elkelhet egy kis pulóver vagy kardigán, de nappal elég a szokásos fürdőruha, rövidnagrág és rövidujjú.

Milyen az egyiptomi konyha?
Nagyon változatos, ízletes és friss zöldségekben gazdag. A főbb ételekben marhát, birkát, csirkét, galambot és kacsát használnak és gyakori a friss tengeri hal is. A hagyományos édességek jellemzően édesek és az árusok standjai roskadoznak a szebbnél szebb gyümölcsöktől. Andromeda-n és Cassiopeia-n naponta háromszori svédasztalos étkezés van. Az étlapon levesek, friss saláták, húsételek, köretek és édességek, napközben pedig sütik és friss gyümölcs. (Vallási okokból sertésből készült ételek nem nagyon találhatók Egyiptomban.)

Milyen feszültségű az áram Egyiptomban?
Az áram 220v feszültségű az európai szabvány szerinti dugós csatlkozóval. A hajón minden kabinban és közös helyiségben található csatlakozó, valamint a fő dekken egy külön részleg van kialakítva a mobil telefonok, laptopok, kamerák ás akkuk töltésére.

Szükség van oltásra egyiptomi utazáshoz?
Egyiptomba utazóknak javasolt, de nem kötelező oltások ezen megbetegedések ellen: Hepatitis A (magas fertőzésveszély), Hepatits B (közepes fertőzésveszély), hastífusz, veszettség. Sárgaláz elleni oltás kötelező fertőzött országból való érkezés vagy átutazás esetén (pl: Szudánból átutazva Egyiptomon).

Alkudozás Egyiptomban
Egyiptomban szinte kötelező az alkudozás. Így aki vásárolni akar, mindenképpen készüljön fel pár perces, sokszor fél órás vitára, amely eredménye egy sikeres, kedvező vásárlás. Az alkudozásnak is vannak szabályai. Így az egyik legfontosabb, hogy mindig annak az összegnek a felét mondjuk elsőként, amennyiért elvinnénk az adott terméket.
A hajóinkon fix árak vannak,  az árak nem alku tárgyai.

Külképviseletek
Egyiptomi Arab Köztársaság Nagykövetsége:Budapest 1125 Istenhegyi út 7/b Telefon: 225-2150 Fax: 225-8596 Magyar Köztársaság Nagykövetsége: 29. Mohamed Mazhar, Zamalek, Kairó.
Tel: 00-20-2-735-8634
 Időeltolódás: + 1 óra (Egyiptom javára) a téli időszakban.

Telefon
Telefonálni Magyarországra a következőképpen kell: 00-36-körzetszám-hívott szám. A mobiltelefonok használhatók Egyiptomban, a részletekről érdeklődjön szolgáltatójánál.

Nyitvatartás
Az üzletek általában 10-től akár éjfélig is nyitva vannak. A bankok péntek és szombat kivételével naponta 8.30 – 13.30 között, vasárnap, valamint böjti hónapban 10-től 13.30-ig tartanak nyitva.

Ünnep
Péntek és helyenként a hivatalokban a szombat a hivatalos munkaszüneti nap. Legfőbb ünnepek a Ramadan (hold)hónap végén 2-3 nap és az ezt követő 70 nap múlva az áldozat ünnepe.

Borravaló
A boldogulás alapfeltétele a Közel-Keleten.

Orvosi ellátás
A hajón lévő merülésvezetőn keresztül hívható orvos. A felmerülő költségeket azonnal kell a helyszínen fizetni. A biztosító csak a számla ellenében téríti meg a felmerülő költségeket.

Közlekedés
A taxi a legkényelmesebb közlekedési eszköz városon belül, de a taximérő ellenére a viteldíjat érdemes előre kialkudni. A városok között iránytaxik közlekednek, melyek helyieket és másokat együtt szállítanak. A távolsági és a helyi kisbuszokat is csak azoknak ajánljuk akik nem riadnak vissza az agyonzsúfolt közlekedési eszközöktől.

Fényképezés, filmezés
A katonai létesítményekről, hidakról és kikötőkről tilos felvételeket készíteni. Kérjük tartsák be az előírásokat! A nevezetességeknél általában lehet felvételeket készíteni, de néhány helyen csak bizonyos összeg megfizetése után engedélyezik.