Búvárszafari a Maldív Szigeteken!
08 jan 2017

Búvárszafari és nyaralás a Maldív Szigeteken 2018-ban!

Maldív-szigetek, az Indiai-óceán virága

A Maldív szigeteki búvárszafari dátuma: 2018. február 7 – február 16.

Az utazás  Jelenleg az Turkish air-nek van a legjobb áron repülőjegye erre az időszakra, emiatt ezt választottuk.  Az utazás oda és vissza fél-fél napot vesz igénybe, a kint töltött idő pedig 7 nap. A túra szerdán este indul és következő héten pénteken reggel érkezünk haza, így a túra összesen 6 munkanapot vesz igénybe, mert pénteken már reggel 8-kor itthon vagyunk és mehetsz dolgozni 🙂

A túra ára búvároknak: 2.100 USD + repjegy
A túra ára kísérőknek: 1900 USD + repjegy

Az ára tartalmazza:
+ Teljes ellátást napi 3 étkezéssel
+ Ivóvíz, nescafe és tea fogyasztást
+ Látogatást lakott és lakatlan szigeteken
+ Egy barbecue estét egy lakatlan szigeten
+ Reptéri transzfereket oda és vissza
+ Klimatizált, kétágyas kabinokat
+ A teljes napokon 3-3 merülést
+ 12 L-es palackot és ólmokat
+ Két merülés-vezetõt
+ 12% turista adót

Az ár nem tartalmazza:
– Nemzetközi repülőjegy árát, mely kb. 237.900 Ft
– Green Tax-ot, mely 70 USD/fõ
– Felszerelésbérlést, melynek az árát megtalálod a tudástárban
– Alkoholos és üdítõ italokat
– Személyzeti borravaló
– Masszást
– Bármit, ami az ár tartalmazza felsorolásban nem szerepel

Jelentkezés. Mivel a kabinok két kategóriában vannak az elhelyezkedésük és méretük miatt, a jelentkezés sorendjében lehet kabint választani és a túra árát ez befolyásolja. Jelentkezni csak írásban lehet és a foglaló összegét az utazási iroda számlájára utalva. Továbbá a jelentkezéskor kell a repülőjegyet is megvenni, melynek pontos árát csak akkor tudjuk megmondani. Kb. ár jelenleg 235.000 Ft.

Az üzemanyag világpiaci árának jelentős emelkedése estén (100USD/hordó) a szolgáltatást nyújtó maldív cég 6 USD/fő/nap üzemanyag felárat vethet ki bármikor az indulás előtt. Ez utoljára az 5 évvel ezelőtt történt meg utoljára.

A búvárszafari a Red Sea Boats Holidays Utazási Iroda szervezésében (MKEH engedélyszám: U-001109) indul, a búvárkodás szakmai felügyeletét az Aquanauta Búvár Centrum oktatója látja el.
Az Utazási iroda az árváltoztatás jogát fenntartja.

Maldív Szigetek búvárkodásA Maldív-szigetek az Indiai-óceánban, India délnyugati csücskénél, Sri Lankától alig 400 km-re keletre, szinte közvetlenül az egyenlítõn helyezkedik el. A szigetország 26 atollból és 1192 szigetbõl áll, amelybõl kb. 202 lakott, további 99 pedig a turisták részére fenntartott hely. A szigetcsoport az elrendezõdése szerint észak-déli tájolású, és kb. 800 km hosszan húzódik, kisebb részben az egyenlítõ déli, nagyobb részben az északi részén. A szigetek legtöbbje még a 2,5 méter tengerszint feletti magasságot is alig éri el, a kiterjedésük is leginkább zsebkendõnyi méretûnek mondható és a legnagyobb sziget sem éri el a 13 km²-t.

A világ egyik legszebb nyaralóhelye. Sok év óta a szigetek az egyik legkedveltebb úti cél az igényes nyaralásra vágyók számára. Az általában sima tengerfelszín, a kellemesen meleg víz, az állandó napsütés, a fehér homokos, sekély tengerpartok a belógó kókuszpálmák képével, mind hozzájárul ehhez. Ha a nyaralni vágyó hisz nekünk, akkor nem egy szigetet választ a nyaraláshoz, hanem egy körutazást. Ezzel a megoldással olyan plusz élményekben lehet része, mely nem is hasonlítható össze a Resort-os, bungalós, egy szigetes nyaralással.
A gyönyörû türkizkék vizû Indiai-óceánon, a szigetek, atollok között hajózva olyan látványban lehet részed, melyet eddig elképzelni sem tudtál, ha nem jártál még a Maldív-szigeteken.

Maldív Szigetek utazásBúvárkodás. A megfelelõen kiválasztott szafari hajóval, a sokéves maldív tapasztalat alapján megválasztott útvonallal, a megfelelõ merülésvezetõkkel mindent láthatunk a víz alatt, ami csak él az Indiai-óceánban! A napi három merülés lehetõsége kényelmes, szinte laza programként bonyolítható úgy, hogy a délutánok közepétõl már csak strandoló, szigetlátogató program van a vendégeknek. A hét során összesen 17-18 merülés fér a programba egy éjszakai merülés lehetõségével. Az úszni tudó nem búvár vendégek minden merülés helyszínére ki tudnak jönni a búvárhajóval (Dhoni) és ha az áramlásviszonyok ezt lehetõvé teszik, sznorkelezhetnek a zátony körül. A délután közepétõl pedig többnyire amúgy is strandolós, sznorkelezõs program a fõ tevékenység. Képek a szigetekrõl.

Nézd meg a videónkat:

A nyaraló hajó, melyet nagy gonddal választottunk, az Honor Legacy, egy luxury 4*-os hajó, mely már az elõzõ túrákon bizonyította alkalmasságát! A 33,5 m hosszú, 9 m széles, négyszintes hajó csak pár éve épült és a belsõ kialakítások közelítenek a luxus kategóriához. A hajón három szinten, 9 db klímával és fürdõszobával, minibárral, széffel és HD TV-vel felszerelt kétágyas (néhány 3 ágyas) kabinok vannak, mely összesen 18 vendég fogadására alkalmas. A nappali igényes berendezése, a bár kialakítása mind hozzájárul egy nagyon igényes búvár nyaralás lebonyolításához. A napozó fedélzeten található egy Jacuzzi is a vendégek számára, melynek használatáért külön kell fizetni.

Maldív Szigetek merülésA hajón az étkezésre vonatkozóan teljes ellátás van, az italok esetében a kávé, tea és a hûtött ásványvíz fogyasztását tartalmazza. A merülések után jellemzõen gyümölcsöt, esetenként süteményt szolgálnak fel. Fizetni, csak az üdítõitalért és az alkoholos italokért kell. Mivel a kabinok nem egy szinten vannak és nem is teljesen egyformák, annak kiválasztását a vendég a jelentkezéskor már megteheti az alaprajz alapján! Az emeleti, ablakkal rendelkezõ két kabin drágább kategóriába tartozik, aki oda szeretne foglalni, itt láthatja az árakat. Búvár ár: 1.967 USD, kísérõ ár: 1.760 USD, gyermek ár: 986 USD.

Maldiv Szigetek búvárhajóA búvárhajó. Itt a Maldív-szigeteken nem a megszokott szafari hajós megoldást alkalmazzák. A búvárkodást és a hajón lakást nem vonják össze, így valójában két hajó van, mely párhuzamosan közlekedik egymás mellett. A 10-12 méter hosszú búvárhajó (dhoni) hatalmas méretû búvár platformján az összes búvár és a vezetõk akár egyszerre is kényelmesen készülhetnek. A palackok rögzítve vannak és a felszereléseket nem kell sem szétszedni, sem mozgatni a töltéshez. A hajó mindkét oldalán van vízbelépõ kapu és létra a visszajutáshoz. A merülés végén mindent a búvárhajón lehet hagyni és csak a legközelebbi merülésnél tér vissza ide a búvár. A palacktöltés közben a két hajó jócskán eltávolodik egymástól, így ebbõl a zajból a búvár semmit nem hall. Egységesen 12 literes alumínium palackokkal rendelkezik a hajó.

Maldív Szigetek cetcápaMerülőhelyek és látnivalók tekintetében a Maldív-szigetek a világ legszebb első három helyében benne van, de többek szerint egyértelműen az első hely az övé. Egész évben állandóan bővelkedik különleges látnivalóban, és ezek a látnivalók többnyire nem a szerencsén múlnak az élőlények mennyisége és a természeti adottságok miatt. Itt nem kell úgy fogalmaznunk, hogy nagy valószínűséggel láthatunk cápákat, mantákat, teknősöket, mivel a nagyjából négyszáz féle cápafaj közül szinte mindegyik előfordul a szigetek között, míg a manták és sasráják rajokba verődve láthatóak és a teknősök is rendszeresen a szigetek homokjában rakják le tojásaikat, emiatt velük is napi szinten találkozhatunk Az Indiai-óceánban és a Vörös-tengerben megszokott élővilág a jellemző, de sok esetben a merülőhelyeken ez koncentráltan jelenik meg a búvárok nagy örömére.

Maldiv Szigetek mantaMurénák, barrakudák, hatalmas napóleon halak, languszták és rákok, több százféle színes házatlan csiga kolóniák láthatók merülésről merülésre. A búvárfotósok igazi Mekkája a legtöbb merülőhely. Azonban talán minden látnivaló között a legkülönlegesebb és szinte életre szóló élmény, a cetcápák látványa. A szigetek között az év különböző szakában kisebb nagyobb rajban és akár egyenként is előfordulnak ezek a hatalmas plankton evő élőlények. A szájukat hatalmasra kitátva úsznak a sekély vízben és szűrik ki a planktonokat. A közelségük és a méretük is egészen lenyűgöző, a legtöbb esetben 6-7 méter hosszúságúak.

Maldiv szögetek manta búvárkodásA túra menetrendje és útvonala az évszakra jellemzõ látnivalók figyelembevételével lett kialakítva, mely szerint Male-ból észak felé haladunk, elõször a Észak-Male atollba merülünk, majd a Baa, a Raa, a Noonu és a Lhaviyani Atoll következik. A végén ismét az Észak-Male atollba érve fejezzük be a túrát a 7. napon. 

Nyaralás. Szinte minden délután a hajó egy sziget, szigetecske közelében köt ki és onnan jellemzõen már nem mozdul másnap reggelig. Így a harmadik merülés után délután kimehetünk ezekre a közeli szigetekre. Némelyik ezek közül lakott, itt megismerkedhetünk a helyiek életével, akár vásárolhatunk is tõlük kisebb ajándéktárgyakat, barangolhatunk a szûk, homokos utcácskákon. A többi sziget többnyire lakatlan, vagy csak gyümölcstermesztésre használják, így bejárhatjuk az egész szigetet, körben a homokos parton sétálva, vagy a sûrû trópusi növényzet között az ösvényeken. Néhány alkalommal pedig olyan kicsi a sziget, mely mellett kikötünk, hogy inkább csak egy homokpadnak mondható és körülötte azúrkék, sekély víz található, melyben nyüzsög a színes élõvilág. Ezzel a délutánonkénti kiegészítõ programmal a nem búvárok is megfelelõ aktív nyaraláson vehetnek részt.

A hét egyik napján délután már megkezdõdnek az elõkészületek az esti grillezõs vacsorához a pici sziget gyönyörû partján. A délutánt is kint lehet tölteni strandolással, de este mindenképpen kimegyünk és egy gyertyafényes vacsorán veszünk részt. A naplementét már itt várjuk meg, mely meghatározó élmény, majd a parton sétálva a vizes homokban megcsodáljuk a világító planktonokat.

Az utolsó nap délutánján, a merülési program végeztével ki tudunk menni Male-ba a fõvárosba egy látogatásra, vásárlásra. Ezt a programot érdemes csak késõ délutánra tenni a meleg miatt.

Maldív Szigetek rája

Nyaralás. Szinte minden délután a hajó egy sziget, szigetecske közelében köt ki és onnan jellemzõen már nem mozdul másnap reggelig. Így a harmadik merülés után délután kimehetünk ezekre a közeli szigetekre. Némelyik ezek közül lakott, itt megismerkedhetünk a helyiek életével, akár vásárolhatunk is tõlük kisebb ajándéktárgyakat, barangolhatunk a szûk, homokos utcácskákon. A többi sziget többnyire lakatlan, vagy csak gyümölcstermesztésre használják, így bejárhatjuk az egész szigetet, körben a homokos parton sétálva, vagy a sûrû trópusi növényzet között az ösvényeken. Néhány alkalommal pedig olyan kicsi a sziget, mely mellett kikötünk, hogy inkább csak egy homokpadnak mondható és körülötte azúrkék, sekély víz található, melyben nyüzsög a színes élõvilág. Ezzel a délutánonkénti kiegészítõ programmal a nem búvárok is megfelelõ aktív nyaraláson vehetnek részt.
A hét egyik napján délután már megkezdõdnek az elõkészületek az esti grillezõs vacsorához a pici sziget gyönyörû partján. A délutánt is kint lehet tölteni strandolással, de este mindenképpen kimegyünk és egy gyertyafényes vacsorán veszünk részt. A naplementét már itt várjuk meg, mely meghatározó élmény, majd a parton sétálva a vizes homokban megcsodáljuk a világító planktonokat.

Az utolsó nap délutánján, a merülési program végeztével ki tudunk menni Male-ba a fõvárosba egy látogatásra, vásárlásra. Ezt a programot érdemes csak késõ délutánra tenni a meleg miatt.

Views: 18085
Author: Hertelendy (Völgyesi) Lívia