05 márc 2020

10 NAP A VILÁG LEGSZEBB SZIGETEI KÖZÖTT – 2020. január – február

A világ egyik legszebb nyaralóhelye

Sok éve a szigetek az egyik legkedveltebb úticél az igényes nyaralásra vágyók számára. Az általában sima tengerfelszín, a kellemesen meleg víz, az állandó napsütés, a fehér homokos, sekély tengerpartok a belógó kókuszpálmák képével, mind hozzájárul ehhez. Ha a nyaralni vágyó hisz nekünk, akkor nem egy szigetet választ a nyaraláshoz, hanem egy körutazást. Ezzel a megoldással olyan plusz élményekben lehet része, mely nem is hasonlítható össze a Resort-os, bungalós, egy szigetes nyaralással.
A gyönyörű türkizkék vizű Indiai-óceánon, a szigetek, atollok között hajózva olyan látványban lehet részed, melyet eddig elképzelni sem tudtál, ha nem jártál még a Maldív-szigeteken.

Búvárkodás

Megfelelően kiválasztott szafari hajóval, sokéves maldív tapasztalat alapján megválasztott útvonallal, megfelelő merülésvezetőkkel mindent láthatunk a víz alatt, ami csak él az Indiai-óceánban! A napi három merülés lehetősége kényelmes, szinte laza programként bonyolítható úgy, hogy a délutánok közepétől már csak strandoló, szigetlátogató program van a búvároknak, vendégeknek. A hét során összesen jellemzően 17 merülés fér a programba egy éjszakai merülés lehetőségével. Az úszni tudó nem búvár vendégek minden merülés helyszínére ki tudnak jönni a búvárhajóval (Dhoni) és ha az áramlásviszonyok ezt lehetővé teszik, sznorkelezhetnek a zátony körül. A délután közepétől pedig többnyire amúgy is strandolós, sznorkelezős program a fő tevékenység.

A nyaraló hajó,

melyet már évek óta használunk maldív szafarikhoz a Honors Legacy, egy luxury 4*-os hajó, mely az előző túrákon már bizonyította alkalmasságát! A 33,5 m hosszú, 9 m széles, négyszintes hajó csak pár éve épült és a belső kialakítások is abszolút igényesnek mondhatók.

A hajót az idei holtszezonban ismét felújították és alkalmassá tették egy újabb kiváló szafari lebonyolításához számunkra. A hajón három szinten, 9 db klímával és fürdőszobával, minibárral, széffel és HD TV-vel felszerelt kétágyas (néhány 3 ágyas) kabinok vannak, mely összesen 18 vendég fogadására alkalmas. A kabinokból kettő az emeleten van és tengerre néző ablakokkal ellátott. Ez a két kabin feláras a vendégeknek (150USD/fő).

A nappali igényes berendezése, a bár kialakítása mind hozzájárul egy nagyon igényes búvár nyaralás lebonyolításához. A napozó fedélzeten található egy jacuzzi is a vendégek számára, melynek használatáért külön kell fizetni.

A hajón az étkezésre vonatkozóan teljes ellátás van, az italok esetében a kávé, tea és a hűtött ásványvíz fogyasztását tartalmazza. A merülések után jellemzően gyümölcsöt, esetenként süteményt szolgálnak fel.

Fizetni, csak az üdítőitalért és az alkoholos italokért kell. Mivel a kabinok nem egy szinten vannak és nem is teljesen egyformák, annak kiválasztását a vendég a jelentkezéskor már megteheti az alaprajz alapján!

A búvárhajó

Itt a Maldív-szigeteken nem a megszokott szafari hajós megoldást alkalmazzák. A búvárkodást és a hajón lakást nem vonják össze, így valójában két hajó van, mely párhuzamosan közlekedik egymás mellett. A 10-12 méter hosszú búvárhajó (dhoni) hatalmas méretű búvár platformján az összes búvár és a vezetők akár egyszerre is kényelmesen készülhetnek. A palackok rögzítve vannak és a felszereléseket nem kell sem szétszedni, sem mozgatni a töltéshez. A hajó mindkét oldalán van vízbelépő kapu és létra a visszajutáshoz. A merülés végén mindent a búvárhajón lehet hagyni és csak a legközelebbi merülésnél tér vissza ide a búvár.

A palacktöltés közben a két hajó jócskán eltávolodik egymástól, így ebből a zajból a búvár semmit nem hall. Egységesen 12 literes alumínium palackokkal rendelkezik a búvárhajó és egyedülálló módon a Nitrox töltés ingyenes a vendégeknek, akik rendelkeznek ehhez képzettséggel.

Merülőhelyek és látnivalók

tekintetében a Maldív-szigetek a világ legszebb, első három helyébe tartozik, de többek szerint az első helyen van. Egész évben állandóan bővelkedik különleges látnivalóban és ezek a látnivalók többnyire nem a szerencsén múlnak az élőlények mennyisége és a természeti adottságok miatt. Itt nem kell úgy fogalmaznunk, hogy nagy valószínűséggel láthatunk cápákat, mantákat, teknősöket, mivel a nagyjából négyszáz féle cápafaj közül szinte mindegyik előfordul a szigetek között, a manták egyenként és hatalmas rajba verődve is szinte napi szinten jellemzőek itt és a teknősök is rendszeresen a szigetek homokjában rakják le tojásaikat és emiatt velük is napi szinten talákoznak a búvárok. Az Indiai-óceánban és a Vörös-tengerben is megszokott élővilág a jellemző, de sok esetben a merülőhelyeken ez koncentráltan jelenik meg a búvárok nagy örömére.

Murénák, barrakudák, hatalmas napóleon halak, languszták és rákok, több száz féle színes házatlan csiga kolóniák láthatók merülésről merülésre. A búvárfotósok igazi Mekkája a legtöbb merülőhely. Azonban talán minden látnivaló között a legkülönlegesebb és szinte életre szóló élmény, a cetcápák látványa. A szigetek között az év különböző szakában kisebb nagyobb rajban és akár egyenként is előfordulnak ezek a hatalmas plankton evő élőlények. A szájukat hatalmasra kitátva úsznak a sekély vízben és szűrik ki a planktonokat. A közelségük és a méretük is egészen lenyűgözõ, a legtöbb esetben 6-7 méter hosszúságúak. A velük való találkozásnak 70% az esélye. A merülőhelyek helyszíni kiválasztását teljes mértékben a hajó kapitánya és a merülésvezetők végzik, figyelembe véve az áramlásokat, az élőlények vonulását és egyéb környezeti tényezőket, kimondottan azért, hogy mi a búvárok a legtöbbet láthassák a búvártúra során!

A búvár túra menetrendje és útvonala

aszerint lett kialakítva, hogy a lehető legtöbb látnivalót nyújtsa a vendégeknek. Maleból kissé dél felé haladunk és először a Dél-Male atollba merülünk, majd az Ari atoll északi, aztán a nyugati, végül pedig déli része következik. Ezt követően megyünk át a Felidhoo atollba és a végén ismét vissza a Dél-Male atollba, ahol az utolsó merüléseket végezzük.

Nyaralás a Maldív-szigetek között

Szinte minden délután a hajó egy sziget, szigetecske közelében köt ki és onnan jellemzően már nem mozdul másnap reggelig. Így a harmadik merülés után délután kimehetünk ezekre a közeli szigetekre. Némelyik ezek közül lakott, itt megismerkedhetünk a helyiek életével, akár vásárolhatunk is tőlük kisebb ajándéktárgyakat, barangolhatunk a szűk, homokos utcácskákon. A többi sziget többnyire lakatlan, vagy csak gyümölcstermesztésre használják, így bejárhatjuk az egész szigetet, körben a homokos parton sétálva, vagy a sűrű trópusi növényzet között az ösvényeken. Néhány alkalommal pedig olyan kicsi a sziget, mely mellett kikötünk, hogy inkább csak egy homokpadnak mondható és körülötte azúrkék, sekély víz található, melyben nyüzsög a színes élővilág. Ezzel a délutánonkénti kiegészítő programmal a nem búvárok is megfelelő aktív nyaraláson vehetnek részt és látványosan többet ismerhetnek a Maldív szigetekből, mint egy resort szigeten töltött egy hét során.

Amennyiben a túra menetrendje ezt lehetővé teszi, a hét egyik napján délután már megkezdődnek az előkészületek az esti grillezős vacsorához a pici sziget gyönyörű, fehér homokos partján. A délutánt is kint lehet tölteni strandolással, de este mindenképpen kimegyünk és egy gyertyafényes vacsorán veszünk részt. A naplementét már itt várjuk meg, mely meghatározó élmény, majd a parton sétálva a vizes homokban megcsodáljuk a világító planktonokat.

A túra utolsó délutánján, mikor már merülés nem lesz, kérésre kivisznek bennünket Male fővárosba esti városnézésre. Érdekes program mindenképpen annak, aki még nem volt.

A repülési menetrendünk miatt egyedülálló módon ezen a túrán nem 7 éjszakát és 7 napot, hanem 8 éjszakát és 8 napot töltünk a Maldív-szigeteken, csekély felár ellenében. A 7. éjszaka után, melyet a hajón töltöttünk, délelőtt csomagolunk és pihenünk, majd ebéd után átmegyünk a szomszédos szigetre, melynek Hulhumale a neve és becsekkolunk a Sand Gate hotelbe, mely 2 percre van gyalog a homokos tengerparttól.

A délutánt és az estét sétával és vacsorával tölthetjük valahol a szigeten. Másnap egész nap strandolás és pihenés a program a fehér homokos tengerparton, egészen az esti órákig, mikor is taxival elindulunk a repülőtérre és hazarepülünk. A plusz másfél nap programja hotellel és két taxi úttal együtt 95 USD-be kerül ellátás nélkül.

Utazás a búvár túrára

Jelenleg az Aeroflotnak van a legjobb repülőjegy ajánlata a legjobb menetrenddel erre az időszakra. A repülő pénteken délután indul és egy normál átszállással másnap délelőtt érkezik meg Male-ba.

A búvár túra dátuma: 2020 január 31 – február 8.

A búvártúra ára búvároknak és kísérőknek: 700.600 Ft/fő (2.260 USD/fő)

A búvár túra ára tartalmazza:

 • Teljes ellátást napi 3 étkezéssel
 • Ivóvíz, nescafe és tea fogyasztást
 • Látogatást lakott és lakatlan szigeteken
 • Egy barbecue estét egy lakatlan szigeten (ha a mentrend lehetővé teszi)
 • Reptéri transzfereket oda és vissza
 • Klimatizált, kétágyas kabinokat
 • A teljes napokon 3-3 merülést
 • 12 L-es palackot és ólmokat
 • Két merülés-vezetőt
 • 12% turista adót

A búvár túra ára nem tartalmazza:

 • Nemzetközi repülőjegy árát, mely kb. 230.000 Ft
 • Green Tax-ot, mely 21.600 Ft/fő (70 USD/fő)
 • Alkoholos és üdítő italokat
 • Személyzeti borravalót, mely 21.600 Ft/fő (70 USD/vendég) minimum
 • Bármit, ami az ár tartalmazza felsorolásban nem szerepel

Az üzemanyag világpiaci árának jelentős emelkedése estén (31.000 Ft/hordó azaz100USD/hordó) a szolgáltatást nyújtó maldív cég 1860 Ft/fő/nap azaz 6 USD/fõ/nap üzemanyag felárat vethet ki bármikor az indulás előtt. Ez utoljára 6 évvel ezelőtt történt meg.

Várjuk érdeklődéseiteket az info@redseaboats.hu e-mail címen!

Views: 1082
Author: Boats Red Sea