A kedvenc merülőhelyeim

04 márc 2012

A kedvenc merülőhelyeim ahová bármikor újra elutaznék

Az elmúlt 10 évben sok felé utaztam, és merültem a világ különböző óceánjaiban és tengereiben. A legutolsó utamon egy fantasztikus merülés utolsó perceiben elgondolkodtam, melyek voltak életem eddigi legemlékezetesebb merülései, legmaradandóbb élményei.

Costa Rica, Cocos: Alcyon
Costa Rica, Cocos: Alcyon

Pörögtek a helyszínek és az országok: Costa Rica, Egyiptom, Szudán, Indonézia, Thaiföld, Malajzia, Dél –Afrika és még sok különleges magával ragadó helyszín…

Beszélgetések alkalmával sokszor megkérdezik, hogy hol volt a legjobb merülni, vagy melyik a legjobb merülőhely, erre a kérdésre soha nem tudtam kielégítően válaszolni, mivel mindegyik más és más.

Generálisan minden egyes víz alatt eltöltött perc lenyűgöz és magával ragad, rabul ejt a tenger csendje és szépsége. A változatos élővilág, leírhatatlan formavilág, a színek kaválkádja jellemez minden merülést, csak figyelni kell és várni, hogy a tenger megmutassa magát. Említhetnék bármilyen a látótávolságot, vagy egy homokos, iszapos élettelennek tűnő lejtőt, ahol pár perc figyelemmel milliónyi szempár mered majd a homokból az avatott szemlélő elé, és hirtelen élettel telik meg a sokszor unalmasnak és “semminek” titulált merülőhely.

Malajzia, Sipadan: Barracuda point
Malajzia, Sipadan: Barracuda point

Mindíg elgondolkodom azokon a búvárokon, akik mindig más és más merülőhelyen szeretnének merülni.

Ők csak úsznak, mintha valami távolságot szeretnének leküzdeni, és a merülés végén pedig panaszkodnak, hogy nem láttak semmit, pedig a szárazföldön sehol nem látható bioverzitásnak lehettek volna szemtanúi.

Néha, én is csak úszkálok és figyelek, és csak merülés utolsó részében tárul elém valami “csoda” épp abban a pillanatban, amit eddig még sosem láttam, ez az ami megadja minden egyes merülés izgalmát.

Ezek alapján nem is tudok semilyen szempontból sorrendet felállítani, hiszen bármelyik lehetne a legjobb, legérdekesebb merülőhely. Inkább legyen ez egyfajta merülési napló az elmúlt évtized legemlékezetesebb pillanataiból:

A legjobb merülőhelyek sorban:

1. Costa Rica, Cocos: Alcyon (képet lásd fent)

2. Malajzia, Sipadan: Barracuda point (képet lásd fent)

3. Francia polinezia, Fakarava: south pass

4. Szudán, Shaab rumi: South platoue

5. Indonezia, Raja Ampat: Manta point

6. Bahama, Tiger beach

7. Egyiptom, Elphinstone

Kép és szöveg: Selmeczi Dániel

Views: 7031
Author: Hertelendy (Völgyesi) Lívia