Általános kérdések az egyiptomi búvárkodásról

Mikor a legjobb búvárkodni Egyiptomban?
A legkedvezőbb időszak a búvárkodásra márciustól novemberig tart. De sokan – főleg az északi népek – decembertől márciusig is merülnek, amikor 20-21 fokos a tenger, de erősebb a szél.

Milyen búvárruha ajánlott?
Júliusban és augusztusban a legtöbb búvárnak elég a shorty. Március és november között általában elég a 3 vagy 5 mm-es hosszú búvárruha, a többi hónapban pedig melegebb vagy két db 5 mm-es ruha ajánlott.

Lehet felszerelést bérelni?
Javasolt minden búvárnak a saját megszokott felszerelését elhozni, de lehetőség van felszerelés bérlésre is. Ezt a kérést kérjük legalább 1 héttel a túra előtt hozzánk eljuttatni. A hajókon biztosítunk sűrített levegős palackokat és súlyokat. De ólomövet kérjük, hogy mindenki hozzon magával. DIN-es csatlakozás javasolt.

Hol van a legközelebbi deko kamra?
Hurghada-ban 2 teljes felszereltségű deko kamra található búvárkodásból eredő balesetek és sérülések kezelésére. Ezen felül Sharm el Sheik-ben, El Gouna-ban és Marsa Alam-ban is találhatók kamrák. A hajóinkon merülőknek olyan biztosítással kell rendelkezniük, hogy érvényes legyen deko kamra kezelésre is.

Hány merülés van naponta?
Az első nap 2 nappali és 1 éjszakai merülésre kerül sor. A 2. – 5. napon 3 nappali és 1 éjszakai merülés van tervben (útvonaltól és időjárástól függően). Az utolsó napon 2 napi merülés után a hajó visszatér a kikötőbe. A szigeteken, mint Brothers, Daedalus, Rocky, Zabargad, nincsen éjszakai merülés, valamint a hatályban lévő hatósági előírások korlátozhatják a merülések számát.

Vannak merülőhelyek, amik nem minden búvárnak ajánlottak?
Hajóinkon a búvárkodás egyik feltétele a minimum OWD képesítés. Vannak merülőhelyek, melyek kizárólag haladó és tapasztaltabb búvárok számára merülhetők, mint például a szigetek délen (Brothers, Rocky, Zabargad) vagy a mélyebb vizekben található roncsok északon. Javasolt a foglalás előtt egyeztetni a túra útvonaláról, hogy megfeleljen a búvár képzettségének és tapasztalatának.

Lehet Nitrox-szal merülni?
Nitrox képesítésű búvárok merülhetnek Nitrox-szal. Membrane Nitrox rendszer található a hajókon, 32%-os keveréssel.

Lehet a hajón tanfolyamokon részt venni?
A búvárkodás egyik feltétele minimum OWD képzettség. De bizonyos esetekben, útvonaltól függően és előzetes egyeztetés után tudunk tanfolyamokat tartani a hajókon, mint pld. kezdő, haladó búvár, Nitrox, stb.

Az is mehet a hajóra, aki nem búvár?
Túráink elsődlegesen búvároknak ajánlottak, de nem búvárokat is szívesen látunk, ha szeretteiket elkísérik az útra.

Probléma, ha régen búvárkodtam utoljára?
Minden túrán az első merülés ún. „check dive”, ennek során a merülésvezetők megfigyelik a búvárok merülését és hiányosságait és azokat orvosolják, korrigálják. Ha valaki régen búvárkodott utoljára, ezt feltétlenül jelezze a merülésvezetőnek.

Milyen biztosításra van szükség?
A búvárkodás másik feltétele a hajókon az érvényes búvárbiztosítás. Elsődlegesen búvár- és balesetbiztosítás fontos, ezen felül poggyász- és utasbiztosítás. Ezeket irodánkban is meg lehet kötni.

Probléma, ha nincs meg a logbook-om?
A merüléshez legalább az érvényes búvárkártya és búvárbiztosítás szükséges.

Milyen egészségügyi problémával nem lehet búvárkodni?
A hajókon a búvárkodás előtt mindenkinek ki kell töltenie egy egészségügyi nyilatkozatot, hogy megfelelő egészségi állapotban vannak a búvárkodáshoz.

Milyen biztonsági felszerelés van a hajón?
Minden kabinban található mentőmellény, továbbá a következő biztonsági felszerelés: 2 mentőcsónak, Oxigén, elsősegélydoboz, poroltók, életmentő bóják és búvárkereső biztonsági rendszer.

Tengeri betegség
A hajózás és hullámzás eredményeként érezhetünk tengeri betegséget, hányingert. Ez a helyi Emetrx nevű gyógyszerrel kiválóan kezelhető. Kérjük a merülésvezetőktől.

Vissza a Gyakori Kérdésekhez