05 márc 2020

DÉL-AFRIKA – MOZAMBIK BÚVÁRTÚRA – 2020 március

Dél-Afrika a világ egyik legszínesebb országa. “A világ egy országban” szokták mondani és erről magunk is meggyőződhetünk, hiszen természeti és kulturális kincsei, változatos klímája ezer arcot mutat. Az alábbi búvártúránk lehetőséget kínál az ország egyéni utazással történő megismerésére.

A búvártúra dátuma: 2020. március 10 – 23.

A túra ára búvároknak: 869.400 Ft/fő (2.520 €/fő) + repülőjegy 243.000 Ft/fő

A túra ára kísérőknek: 690.000 Ft/fő (2.000 €/fő) + repülőjegy 243.000 Ft/fő

Színvonalas szállodák, a kiváló infrastruktúra, a kellemes éghajlat, a barátságos emberek és persze a látnivalók sokasága: a csodálatos tájak víz alatt és víz fölött, a nemzeti parkok hihetetlenül gazdag állatvilága, a különleges vegetáció, az őslakosság egzotikus kultúrája, a történelmi emlékek bősége és a gyönyörű városok szebbnél szebb épületei.Ez a sokféleség és az ott élő emberek legkülönfélébb bőrszíne és származása miatt szokták Dél-Afrikát Szivárványországnak nevezni.

Élővilág

Dél-Afrika az afrikai kontinens egyik legkülönlegesebb vidéke. Kevés olyan nagy nemzeti park található a világon, ahol annyi állat figyelhető meg egy helyen, mint Dél-Afrika híres parkjaiban. Ilyen például a keleti oldalon a Hluhluwe vadrezervátum, vagy az egyik legrégebbi és legismertebb vadaspark a Krüger Park. Elefántok, oroszlánok, leopárdok, bölények, orrszarvúk, hiénák, gepárdok, zsiráfok, gazellák, zebrák és vízilovak láthatók a természetes közegükben a számtalan egyéb “kisállat” mellett. Emellett a víz alatti élővilág által is ismert Dél-Afrika, hisz a sokféle cápafajta állandó jelenléte is meghatározó élményt nyújt a búvár turistáknak. A tengervíz hőmérséklete az általunk látogatott régióban márciusban 23-24 C fok!

Mozambik

A dél-kelet afrikai ország az Indiai-óceán partján fekszik, és 2470 km tengerparttal rendelkezik. Területét a tágas fennsíkok, helyenként röghegységek jellemzik. Buja erdőkkel borított paradicsomi tájak és színes ladikokat ringató azúrkék tengeröblök teszik irigylésre méltó vidékké Afrika délkeleti részét, mely a portugálok egykori harmadik, legnagyobb gyarmatának számított. Európaiak számára az ország még ismert a Zambézi folyóról és a Nyasza tóról is. Az országban trópusi éghajlat uralkodik két évszakkal. A hőmérséklet egész évben 25-30 C fok között található, a tengervíz hőmérséklete egész évben 26 C fokos.

Búvárkodás

Dél-Afrika a nagy fehér cápás merüléseiről híres elsősorban, melyet ketreces merülésként kiviteleznek. Kétségtelenül meghatározó élmény egy búvár számára. Azonban az még meghatározóbb, ha a cápák ketrec nélkül vannak körülöttünk merülésről merülésre, igaz, nem nagy fehérek, csak fekete úszójúak, pörölyök, bikacápák, szürke zátonycápák, ezüst úszójúak, leopárd cápák, java cápák és tigriscápák. Ezen kívül még számos fajta nagy rája, teknősök, delfinek, óriás sügérek és persze hatalmas halrajok zavarják meg a nyugalmunkat merülésről merülésre. A két helyszín egymáshoz való közelsége miatt ez elmondható mind a dél-afrikai, mind a mozambiki merülésekre egyaránt.

Kétségtelenül a túra fő élmény részét a sokféle cápa közvetlen jelenléte adja ezen a túrán. A merülések többsége kimondottan a velük való találkozásról szól. Számos estben karnyújtásnyi távolságból tudjuk őket fotózni, videózni és ezek alatt merülések alatt mi is az ő természetes közegük részévé válunk, elfogadnak bennünket és a jelenlétünket, nem menekülnek el a reduktor által keltett hangoktól és rezgésektől. Ez az, amitől annyira különlegesek a merülések Dél-Afrikában és Mozambikban, illetve az általunk ajánlott túrán.

Aliwal Shoal

A zátonycsoport a KwaZulu-Natal partvidék mentén helyezkedik el Umkomaas településsel szemben a parttól kb. 5 kilométer távolságra. Számos helyen a zátonycsoportot a világ első 10 merülő helye közé sorolják. Dél-Afrika keleti partvidékének legismertebb merülési régiója ez, mely színes, korallal benőtt zátonyokat kínál a búvárok számára, az Indiai-óceánra jellemző halfajtákkal és élőlényekkel. A zátonycsoport névadója a 1849-ben itt zátonyra futott és elsüllyedt Aliwal nevű hajó volt. Nem ez az egyetlen roncs a zátonyon közelében, az MV Produce 1974-ben, az SS Nebo 1884-ben süllyedt el itt. A zátony további különlegessége, hogy nagyon gyakran látni szürke dajkacápákat a sokféle egyéb cápafajta között, mert ezt a helyet használják párzásra.

Umkomaa

A település Dél-Afrika keleti partvidékén, 50 km-re délre található Duban-től. A városka lényege, hogy közel van a régió legjobb merülő helyeihez, emiatt számos vállalkozás választotta alap bázisnak. A mi új építésű apartman házunk is itt helyezkedik el a tengerparton. Minden szoba rendelkezik fürdőszobával és tengerre néző balkonnal. Maga a búvárbázis is az épületben van, így a felszerelések összekészítéséhez nincsen szükség napi utazásra. A merülések után össze tudunk gyűlni a nagyméretű nappaliban a merülésről készült fotókat nézegetni, válogatni, vagy beülünk a fákkal körülvett medencébe pihenni és beszélgetni. Műholdas csatornák, loundry szolgálat és ingyenes WiFi teszi még kényelmesebbé az apartman szolgáltatásait. A túra árában reggeli van benne, ebédet csekély összegért lehet kérni helyben és délutánonként egy-egy közeli étterembe transzportál bennünket a bázis kisbusza és mindenki azt tud rendelni magának vacsorára, amit szeretne. Az éttermek és bárok csak néhány percre vannak az apartmantól. Az árak a magyar vendégek számára is abszolút kezelhetőek, egy vacsora kb. 2.500 Ft körüli helyi összegbe kerül. Néhány estére közös barbecue estét tervezünk az apartmanban, de egy este mindenképpen ez lesz az esti program.

Ponta Do Ouro, Molangane és Mamoli

A zátonycsoport Mozambikban a dél-afrikai határtól csak 15-20 km-re északra helyezkedik el a Mozambik-csatornában. A három zátony egymástól való távolsága is csak pár kilométer és összesen 20 különböző merülő helyet tartogat számunkra. A mélység és látnivaló szempontjából is eltérő merülő helyek gazdag élményeket ígérnek a búvároknak. Számos cápafajta jelenléte megszokott, a zátonyok kemény és lágykorallal benőttek, körülöttük megtalálható az Indiai-óceánban megszokott és ismert élővilág minden szegmense. Néhány helyen a zátony formája olyan furcsa érzetet kelt, mintha egy elsüllyedt város lenne a víz alatt. A régióban és a merülő-helyeken is a delfinrajok jelenléte nagyon gyakori. A merülések lebonyolítása itt is gyorshajóval történik, a hajózási idők a különböző helyekre 10-25 perc körül vannak.

Mozambik, Ponta do Ouro

A városka a dél-afrikai határtól csak 15 kilométerre északra helyezkedik el a tengerparton. Ismert nyaralóhely, mely a delfinekről, a búvárkodásról és a mélytengeri halászatról lett híres az évtizedek alatt. A csodaszép öböl domboldalába telepített panorámás bungalók és a meseszép beach hosszú idő óta vonzó nyaralóhelynek számít, míg a szinte állandóan jelenlévő delfinrajok megsokszorozták a sznorkeles fürdőzők számát is. Vicces szituáció, hogy a várost csak négy kerék meghajtású autókkal lehet megközelíteni a homokos dombok között, mivel nincsenek a városkába vezető aszfaltozott utak.

A búvár bázis és az apartmanunk is itt Ponta Do Ouro városkában található egy domboldalon, gyönyörű kilátással a tengerre. A szállás és a bázis itt is egy épületben van. Minden szoba klimatizált, illetve saját fürdőszobával rendelkezik és standard szinvonalú, illetve régebbi építésű, mint a dél-afrikai apartman. A hosszú homokos beach csak pár perc sétára van, de a szabadidőt el lehet tölteni a külső közös teraszon, vagy a medencében is, mely az épülethez tartozik. A Wifi-ért itt fizetni kell, 100 mb mobil net pár €-nyi helyi Rand. Természetesen itt is lehet ebédet rendelni a merülések után, illetve az esték is hasonlóak, közös barbecue esték helyben, illetve közeli étterem látogatás. Az árak hasonlóak és megfizethetőek.

Hluhluwe Nemzeti Park

Ez Dél-Afrika legrégebbi természetvédelmi rezervátuma és az egyetlen, mely állami kezelésében működik. A 96.000 hektár kiterjedésű terület dombos topográfiával rendelkezik és az ország keleti részén, Durban-tól 170 km-re északra, Zulu föld központjában található. A nemzeti park nagyon gazdag élővilággal rendelkezik, ahol mind az öt nagy állat megtalálható, az afrikai elefánt, afrikai oroszlán, kaffer-bivaly, az afrikai leopárd és a fehér, illetve fekete rinocérosz. A sok év természetvédelmi erőfeszítésének eredményeként a park a legnépesebb fehér orrszarvú populációval rendelkezik a világon. Természetesen minden más, Afrikában élő állat megtalálható a park területén, hogy csak néhányat soroljunk fel, zsiráfok, zebrák, hiénák, szinte minden növényevő és ragadozó afrikai állat. A park meglátogatása erre a célra kialakított dzsippekkel történik, melyek árnyékolt tetővel is rendelkeznek. A program minden estben kora hajnalban indul és ebéd után ér véget és persze szédületes élményeket ígér.

Plusz programként a közelben, Santa Lucia torkolatvidékén félnapos csónaktúrával víziló és krokodil látogatás programon keretében ismerkedhetünk meg e két vízi élőlény életterével.

Santa Lucia

A városka 200 km-re délre található a mozambiki határtól, zuluföld tengerpartján, a St Lucia folyó torkolatában. A folyó kanyarulata teljesen körülöleli az amúgy tengerparti kisvárost. A túra utolsó három éjszakáját itt töltjük, hogy közel legyünk a nemzeti parkhoz. A torkolatvidék különleges adottságai, növény és állatvilága, illetve egyedi szépségei miatt az UNESCO 99-ben Dél-Afrikában elsőként nyilvánította ezt a 330 ezer hektáros vizes területet a világörökség részévé. Ebből a szépségből fogunk egy kis részt látni az utolsó napunkon, mikor a folyón hajózunk a vízilovak és krokodilok nyomában. A délutánokat és éjszakákat a Amazulu Lodge-ban töltjük, mely egy 4*-os resort a kicsi városka központjában. A szobák itt is klimatizáltak, fürdőszobásak, a közös helységekben ingyenes a WiFi használat és természetesen itt is van medence.

A búvártúra programja

 • Az első napon délután érkezünk repülővel Durban-be, majd kb. egyórás transzferrel jutunk el Umkomaas településre. Aznap este megismerkedünk a helyszínnel, a bázissal és személyzettel, illetve a közös vacsora alatt akklimatizálódunk.
 • A második, harmadik és negyedik napunkon 2-2 merülést, azaz összesen 6 merülést végzünk az Aliwal Shoal régió zátonyainál és a roncsoknál.
 • Az ötödik napon félnapos busztranszferrel elutazunk Mozambikba, elfoglaljuk a szállásokat, majd délután pihenünk és medencézünk.
 • A hatodik, hetedik és nyolcadik napon napi 2-2 merülést ejtünk meg a régió számos merülő helyén.
 • A kilencedik napon a második merülés után busztranszferrel visszajövünk Dél-Afrikába Santa Lucia városkába (félúton van).
 • A tizedik és tizenegyedik napon 1-1 napos látogatást teszünk a Hluhluwe Nemzeti Parkba.
 • A tizenkettedik napon délelőtt hajóval víziló és krokodil túrán veszünk részt a Santa Lucia folyó torkolatában. Délután busztranszferrel megyünk Durban repülőterére az este induló gépünkhöz.

Utazás

Az Emirates nemzetközi járatával történik, csoportos repülőjeggyel, egy Dohai átszállással oda- és visszafelé. Az átszállási idők mindkét estben 3 órásak csak. A menetrend szerint este 23 órakor indulunk Budapestről és másnap délután érkezünk meg Durban-be. A hazafelé úton este indulunk Durban-ből és másnap délben érkezünk Budapestre.

A búvártúra dátuma: 2020. március 10 – 23.

A túra ára búvároknak: 869.400 Ft/fő (2.520 €/fő) + repülőjegy 243.000 Ft/fő

A túra ára kísérőknek: 690.000 Ft/fő (2.000 €/fő) + repülőjegy 243.000 Ft/fő (csak két kísérő hely van összesen)

A búvártúra fenti ára tartalmazza:

 • A nemzetközi repülőjegyet
 • Elhelyezést 12 éjszakára a fent megadott szállásokon, kétágyas szobákban
 • Amerikai reggelit 12 reggelre
 • 6 merülést Dél-Afrikában a fent megadott régióban
 • 8 merülést Mozambikban a fent megadott régióban
 • 2 egynapos szafarit a Hluhluwe Nemzeti Parkban belépőkkel
 • Félnapos víziló és krokodil kirándulást a folyón gyorshajóval
 • Ebédet mindkét szafari programon
 • Minden transzfert Dél-Afrikában és Mozambikban
 • Ingyen WiFi-t Umkomaas-ban és St Luciában az apartmanokban
 • Merülés vezetéseket nagy tapasztalatú vezetőkkel

A búvártúra fenti ára nem tartalmazza:

 • Mozambik vízumot, mely kb. 19.000 Ft (55 €-nak) megfelelő helyi pénz
 • Az ebédeket és vacsorákat az egész túrán
 • Italfogyasztást
 • Bármit, ami az ár tartalmaz felsorolásban nem szerepel
 • felszerelés bérletet
 • Szabad helyek száma: 12 búvár hely és 2 kísérő hely

Ha felkeltettük az érdeklődéseteket, írjatok nekünk e-mailt az info@redseaboats.hu címre! Várjuk megkereséseiteket!

Views: 1103
Author: Boats Red Sea