galapagos teknős
12 okt 2014

Galápagos-szigetek – Ecuador búvártúra! – 2015. november

A Galápagos-szigetek a természetrajongók és a búvárok valóságos paradicsoma! Az életre szóló élmények pedig garantáltak az alábbi túránkon!

galapagos fókákA túra első hetét egy 25 méteres, 16 személyes szafari hajón töltjük. A kétágyas kabinok klimatizáltak és rendelkeznek saját fürdőszobával. Napi háromszori étezésünk van az árban, illetve a kávé, tea és a vízfogyasztás. A kabinok három különböző szinten helyezkednek el a hajón, az alsó szinten három, a normál szinten egy, az emeleten pedig négy kabin van a vendégek részére. Búvárplatform, napozófedélzet és étkező biztosítja a közös programokat a hajón. Természetesen a palacktöltés és a merülésvezetés a szokásos módon hozzátartozik a szolgáltatáshoz. A Nitrox töltésért külön kell fizetni.

A merülési program a Galápagos nemzeti park által van meghatározva előre. Összesen négy különböző szigetnél merülünk, naponta jellemzően hármat és összesen 17-et, ha az időjárás nem módosítja a merülési tervet. Ezek közül a leghíresebb és legtöbb látnivalót ígérő két sziget a Wolf és a Darwin szigetek, illetve a körülöttük található merülő helyek. A víz hőmérséklete 21-23 C fog között van jellemzően ebben az időszakban. A látótávolság 10-25 méter között szokott lenni.

Ecuadori hét. A túra második része Ecuadorban lesz, pontosabb Quito városban és a környékén található helyszíneken. Az első napon egy városnéző túrán ismerkedünk meg a város nevezetességeivel. A következő napon Mindo dzsungel túrán veszünk rész, amely egész napos program ebéddel. A következő napon a Cotopaxi vulkán hegyére látogatunk el, amely jelenleg is a világ legmagasabb, még működő vulkánja. A programban szerepel a Quilotoa hegyi tó meglátogatatása is.

A túra dátuma: 2015 november 2-16.
A túra ára: 5.530 USD + nemzetközi repülőjegy
A túra ára tartalmazza:

 • Elhelyezést a hajón 7 éjszakára,
 • Minden étkezést a hajón, kivéve az utolsó vacsorát,
 • Snack, kávé, tea, ivóvíz a hajón,
 • Kb. 17 merülést a hajóról a szigetek körül,
 • Búvárvezetést,
 • Minden transzfert a túrán,
 • Hat éjszaka szállás hotelben 2 ágyas szobákban,
 • Reggelit a hotelben,
 • Ebédet az egész napos programokon (3 esetben),
 • Három egynapos programot Quitoban és környékén.

Az ár nem tartalmazza:

 • Ecuador kilépési illeték, 41 USD,
 • Galápagos Nemzeti Park belépő, 100 USD,
 • Tranzit kontroll kártya, 10 USD,
 • Biztosítást,
 • Bármi olyat, ami ár tartalmazza felsorolásban nincsen benne!

A túrára még 4 szabad hely van!!!

A Galápagos-szigetek az Egyenlítő környékén helyezkednek el, Ecuadorhoz tartozik és tőle 965 km-re nyugatra található. 13 nagyobb szigetből, 6 kisebből és 107 sziklából áll ez a vulkanikus szigetcsoport. Az első sziget 5-10 millió éve keletkezett tektonikus tevékenység következtében. A legfiatalabbak, az Isabela és a Fernandina még mindig alakulnak; a legutóbbi vulkánkitörés 2005-ben volt. A szigetek madártávlatból.

Galapagos szigetek búvártúraKlíma. Számos tényező alakítja a szigetcsoport klímáját, azonban a legnagyobb hatást a tengeri áramlatok fejtik ki. A Cromwell és a Humboldt-áramlásnak köszönhetően az egyenlítői vidéken megszokott hőség elkerüli a szigetcsoportot, így egész évben kellemes a klíma. A hideg és meleg áramlatok a szigetek partjainál találkoznak és keverednek. Ezek a hatások nem csak a klímára és hőmérsékletre voltak hatással, hanem a növény és állatvilág kialakulására is.

Élővilág. A szigetcsoport híres az endémikus fajok magas számáról, ez adta döntő lökést a 18. században Charles Darwinnak az evolúció elméletének kifejlesztéséhez. Emlékét máig ápolják a szigetcsoport északnyugati részén, ahol egy kis szigetet, Santa Cruz szigetén pedig a biológiai kutatóközpontot is róla nevezték el.
1968-ban a szigetek 98%-a a nemzeti park része lett az itt kialakult különleges élővilág megvédése érdekében. 1978-ban felkerült az UNESCO Világörökségi listájára. Napjainkra a Galápagos-szigetek teljes területét védetté nyilvánították és megóvása érdekében a turisták számát évi 60-70 ezer főben maximalizálták.

Állatvilág: A legismertebb élőlény talán a Galápagosi óriásteknős, mely 200 évig is elél és tekintélyes méretűre megnő. Itt él még a Galápagosi medvefóka, de jellemzőek még az oroszlánfókák is, aztán a Galápagosi pingvineknek, melyek a világ legkisebb pingvinjei. Különlegesek és színváltóak a tengerben élő leguánok, illetve a szárazon élő varacskosfejű leguánok. A vadon élő teknősök szabadon kószálnak a nedves fennsík párás füvében, gébicsek, pintyek, és baglyok töltik meg a Los Gremlos környéki scalesia-erdőket, de a partvidék is szemkápráztató látványosságokat kínál, mint pl. a Black Turtle Beach mangrove lagúnái, ahol flamingókat, Bahama récéket, kéklábú szulát és galápagosi albatroszokat láthatunk nagy csapatokban.

galapagos teknősA víz alatti élővilág sem marad el a felszínitől. Az áramlások hidegebb vizet hoznak, mely táplálékban gazdag, így a sziget körüli vizekben merülés a búvárok álma. Ahogy a felszínen, úgy a víz alatt is találkozunk fókákkal, melyek játékossága leginkább a víz alatt mutatkozik meg. Estenként pingvinekkel is együtt merülhetünk, ahogy nem ritka a tengeri leguán jelenléte sem a víz alatt. A vízben élő teknősök minden fajtájával találkozunk a merülések során, ahogy a cápák legtöbbjével is. Itt teljesen megszokott látvány a cápák jelenléte, sőt a pörölycápák esetenként nagy rajokban vannak jelen a zátonyok között. A sasráják és a barrakudák szintén rajokban láthatóan legtöbb alkalommal. Minden, ami a planktont szűr a vízből, jelen van Galapagos vizeiben ebben az évszakban. Manták és cetcápák meglehetősen gyakoriak, de estenként bálnákkal is találkozhatunk víz alatt.

Jelentkezz e-mailen!

Views: 4429
Author: Hertelendy (Völgyesi) Lívia