Gyakori kérdések Szudánnal kapcsolatban

Melyik időzónában található Szudán?
Közép-európai időzóna + 2 óra. Nincs nyári/téli időszámítás 2011 óta.

Milyen az időjárás Szudánban?
Szudán északi részére a száraz sivatagi éghajlat jellemző, míg mélyebben dél-nyugaton a csapadékos-száraz trópusi éghajlat dominál. A hőmérsékletben nincs nagy ingadozás a különböző területek között, különbség inkább a csapadék mennyiségében és a száraz időszak hosszában észlelhető. Január és március között a száraz észak-keleti szelek dominálnak. Azonban április elején megérkeznek a nedvességet és erős esőzéseket hozó dél-nyugati szelek. Szeptemberben a száraz észak-keleti szelek újra megerősödnek és délre nyomulva befedik az egész országot. Khartoum esős évszaka júliustól szeptemberig tart, évi átlagos 161mm csapadékkal. A legmelegebb hónap a május és június, amikor akár 48°C-ra is emelkedhet a hőmérséklet. Port Sudan-ra sivatagi száraz éghajlat jellemző, ahol a nyár nagyon forró és a tél közepesen meleg. Télen a hőmérséklet elérheti a 30°C-ot, nyáron pedig a 45°C-ot is. Az éves csapadék 90%-a október és január között esik, legfőképp novemberben. Port Sudan 3200 napfény órával dicsekedhet évente.

Milyen ruházat ajánlott Szudánban?
A meleg időjárásnak köszönhetően a tavaszi és nyári hónapokban a leggyakoribb viselet a könnyű pamut ruházat, szoknya, rövidnadrág, rövid ujjú póló és ing és papucs vagy szandál. Kalap, napszemüveg és napozókrém (minimum 30 faktoros) szintén fontos. A déli órákban ajánlott árnyékos helyen tartózkodni. Egyiptommal szemben, Szudánban szigorúbbak a ruházati előírások. A városokban, mint Port Sudan vagy Suakin és a kikötőben, javasolt az olyan ruházat, ami legalább a térd alá ér és a vállakat elfedi. Vallási és szent helyeken pedig szigorúbb előírások lehetnek érvényben és a lányoknak, hölgyeknek a fejüket is be kell fedniük. Andromeda-n a lezser, kényelmes ruhák viseletét javasoljuk. Este elkelhet egy kis pulóver vagy kardigán, de nappal elég a szokásos fürdőruha, rövidnagrág és rövidujjú.

Milyen a szudáni konyha?
Hasonló az egyiptomi konyhához, nagyon változatos, ízletes és friss zöldségekben gazdag. A főbb ételekben marhát, és birkát használnak és gyakori a friss tengeri hal is a tengerparti vidékeken, valamint a levesek is nagyon fontos részét alkotják a napi étkezéseknek. A piacokon pedig az árusok standjai roskadoznak a szebbnél szebb gyümölcsöktől. Andromeda-n egyiptomi szakácsok főznek és a napi háromszori svédasztalos étkezési menü is ezt tükrözi. Az étlapon levesek, friss saláták, húsételek, köretek és édességek, napközben pedig sütik és friss gyümölcs. (Vallási okokból sertésből készült ételek nem nagyon találhatók Szudánban.)

Milyen feszültségű az áram Szudánban?
Az áram 220v feszültségű az európai szabvány szerinti dugós csatlakozóval. A hajón minden kabinban és közös helyiségben található csatlakozó, valamint a fő dekken egy külön részleg van kialakítva a mobil telefonok, laptopok, kamerák ás akkuk töltésére.

Szükség van védőoltásra szudáni utazáshoz?
Szudánba utazóknak javasolt, de nem kötelező oltások ezen megbetegedések ellen: Hepatitis A (magas fertőzésveszély), Hepatits B (közepes fertőzésveszély), hastífusz, veszettség.
Azonban kötelező a sárgaláz elleni oltás, mennyiben az utas belép Egyiptomba szudáni tartózkodása után.

Alkudozás Szudánban
Szudánban, mint Egyiptomban, szinte kötelező az alkudozás. Így aki vásárolni akar, mindenképpen készüljön fel pár perces, sokszor fél órás vitára, amely eredménye egy sikeres, kedvező vásárlás. Az alkudozásnak is vannak szabályai. Így az egyik legfontosabb, hogy mindig annak az összegnek a felét mondjuk elsőként, amennyiért elvinnénk az adott terméket. A hajóinkon fix árak vannak, az árak nem alku tárgyai.

Külképviseletek
Szudáni Köztársaság Nagykövetsége Budapesten: 1141 Budapest, Szilágysomlyó utca 10/A; telefon: 06-1-211-3375. Legközelebbi Magyar Köztársaság Nagykövetsége: Kairó, 29 Mohamed Mazhar, Zamelek; telefon: 00-20-2-2735-8634 vagy 00-20-2-2737-0019.

Telefon
Telefonálni Magyarországra a következő képpen kell: 00-36-körzetszám-hívott szám. A mobiltelefonok használhatók Szudánban, a részletekről érdeklődjön szolgáltatójánál. A hajón használható a műholdas telefon díj ellenében.

Nyitvatartás
Az üzletek általában reggel 10-től akár éjfélig is nyitva vannak. A bankok péntek és szombat kivételével naponta 8.30 – 13.30 között, vasárnap, valamint böjti hónapban 10-től 13.30-ig tartanak nyitva.

Ünnep
Péntek és helyenként a hivatalokban a szombat a hivatalos munkaszüneti nap. Legfőbb ünnepek a Ramadan (hold)hónap végén 2-3 nap és az ezt követő 70 nap múlva az áldozat ünnepe.

Borravaló
A boldogulás alapfeltétele a Közel-Keleten.

Orvosi ellátás
A hajón lévő merülésvezetőn keresztül hívható orvos. A felmerülő költségeket azonnal kell a helyszínen fizetni. A biztosító csak a számla ellenében téríti meg a felmerülő költségeket.

Közlekedés
Port Sudan-ban a legelterjedtebb közlekedési eszköz városon belül a riksa. A viteldíjat érdemes előre kialkudni. A városon kívül utazni csak szervezett módon lehetséges.

Fényképezés, filmezés
A katonai létesítményekről, hidakról és kikötőkről tilos felvételeket készíteni. Kérjük tartsák be az előírásokat! A nevezetességeknél általában lehet felvételeket készíteni, de néhány helyen csak bizonyos összeg megfizetése után engedélyezik.

Van, amit nem lehet bevinni az országba?
Alkoholt és pornográf/erotikus anyagokat az országba bevinni tilos. Az utasok szigorú vámellenőrzésen mennek keresztül. Bírság vagy börtönbüntetés is felróható ha tiltott szereket/tárgyakat találnak a csomagokban vagy az utasoknál. Tilos nyilvánosan alkoholt fogyasztani vagy ittasan mutatkozni. Tilos a drónok bevitele és használata az országban.

Egyéb
Ha a Red Sea Boats Holidays Kft nem tesz eleget az Utasok hazaszállítására vonatkozó kötelezettségének vagy az előleg, illetve részvételi díj visszafizetésére vonatkozó kötelezettségének, akkor az Utas az igényének érvényesítése végett a Collonade Insurance. S.A. magyarországi képviseletéhez fordulhat.

Vissza a Gyakori Kérdésekhez