Kameránk mögött: a Dugong!

31 okt 2014

A Vörös Tenger-i parvonal mentél már csak kb. 2000 Dugong (Dugong dugon) él, ezért a találkozás meglehetősen ritka.

Dugong RED SEA EGYPT Dugong dugonEzek az emlősök a partmenti korallzátonyok mentén kialakult mesterséges öblök (marsa-k) közelében élnek.

Amikor megérkezünk az öbölbe, ne siessünk be egyből felszerelésünkkel a vízbe! Először csak figyeljünk. A dugongoknak ugyanis fel kell emelkedniük a felszínre minden 5-8 percben levegőért, így ha várunk egy kicsit és sima a víz akkor látni fogjuk merre induljunk.

Az egyiptomi parszakaszon előfordulhat, hogy turisták is vannak a vízben. Figyeljük a snoorkelesek mozgását! Lehet, hogy már előttünk megtaláltak egy dugongot és a segítségünkre lehetnek.

Dugong Red Sea Marsa AlamA vízben: ritkán található 10 méteres mélységnél mélyebben, ha nincs tengeri-fű akkor nincs dugong. Ha megtaláltuk, ne kapkodjunk, lassan közelítsük meg, mert előfordulhat, hogy félénk! Amennyiben megszokta a közelségünket, akkor már elég időnk lesz a képek elkészítésére. Vigyázzunk, hogy ne kavarjuk fel a homokos aljzatot. Legyünk készültségben amikor hirtelen elindul felfelé levegőért, hogy másfajta képeket is készíthessünk.

Amennyiben a Dugong nem kíváncsi a fotósokra és búvárokra, akkor hagyjuk elmenni, lehetőleg ne kergessük. És a legfontosabb: NE érintsük meg semmelyik vadállatot!

Képek: Selmeczi Dániel

Views: 2820
Author: Hertelendy (Völgyesi) Lívia