20 máj 2019

Búvártúra és nyaralás a Maldív-szigeteken 2020-ban

A Maldív-szigetek

A Maldív-szigetek az Indiai-óceánban, India délnyugati csücskénél, Sri Lankától alig 400 km-re keletre, szinte közvetlenül az egyenlítőn helyezkedik el. A szigetország 26 atollból és 1192 szigetbõl áll, amelybõl kb. 202 lakott, további 99 pedig a turisták részére fenntartott hely. A szigetcsoport az elrendeződése szerint észak-déli tájolású, és kb. 800 km hosszan húzódik, kisebb részben az egyenlítő déli, nagyobb részben az északi részén. A szigetek legtöbbje még a 2,5 méter tengerszint feletti magasságot is alig éri el, a kiterjedésük is leginkább zsebkendőnyi méretűnek mondható és a legnagyobb sziget sem éri el a 13 km²-t.

A Maldív-szigetek kialakulása

A Maldív-Szigetek korábban Afrika és Ausztrália között félúton helyezkedtek el, de a földmozgások hatására a mai Afrika, India, valamint Ausztrália és az Antarktisz széthasadtak. A törésvonal mentén feltörő lávából tenger alatti hegységek alakultak ki, amelyet később a korallok formáltak. A kialakult korallépítményekből korallzátonyok és szigetek alakultak ki, és végül így jött létre a Maldív szigetcsoport. Érdekesség, hogy a Guinness Rekordok Könyve szerint ez az ország rendelkezik a legalacsonyabban fekvő legmagasabb ponttal, tekintettel arra, hogy a Maldív-szigetek legmagasabb pontja mindössze 2,5 m tengerszint fölött.

 

A hajós szafari útvonala

Male-ból dél felé haladunk, először a Dél-Male atollba merülünk, majd az Ari atoll északi, majd nyugati, végül pedig déli része következik. Ezt követően megyünk át a Felidhoo atollba merülünk és a végén ismét vissza a Dél-Male atollban fejezzük be a merüléseket.

 

Szinte minden délután a hajó egy sziget, szigetecske közelében köt ki és onnan jellemzően már nem mozdul másnap reggelig. Így a harmadik merülés után délután kimehetünk ezekre a közeli szigetekre. Némelyik ezek közül lakott, itt megismerkedhetünk a helyiek életével, akár vásárolhatunk is tőlük kisebb ajándéktárgyakat, barangolhatunk a szűk, homokos utcácskákon. A többi sziget többnyire lakatlan, vagy csak gyümölcstermesztésre használják, így bejárhatjuk az egész szigetet, körben a homokos parton sétálva, vagy a sűrű trópusi növényzet között az ösvényeken. Néhány alkalommal pedig olyan kicsi a sziget, mely mellett kikötünk, hogy inkább csak egy homokpadnak mondható és körülötte azúrkék, sekély víz található, melyben nyüzsög a színes élővilág. Ezzel a délutánonkénti kiegészítő programmal a nem búvárok is megfelelő aktív nyaraláson vehetnek részt és látványosan többet ismerhetnek a Maldív szigetekből, mint egy resort szigeten töltött egy hét során.
Amennyiben a túra menetrendje ezt lehetővé teszi, a hét egyik napján délután már megkezdődnek az előkészületek az esti grillezős vacsorához a pici sziget gyönyörű, fehér homokos partján. A délutánt is kint lehet tölteni strandolással, de este mindenképpen kimegyünk és egy gyertyafényes vacsorán veszünk részt. A naplementét már itt várjuk meg, mely meghatározó élmény, majd a parton sétálva a vizes homokban megcsodáljuk a világító planktonokat.
A Maldív-szigeteken töltött utolsó nap délutánján, a búvár program végeztével ki tudunk menni Male-ba a fővárosba egy látogatásra, vásárlásra. Ezt a programot érdemes csak késő délutánra tenni.

A Maldív-szigeteken a búvárkodást és a hajón lakást nem vonják össze, így valójában két hajó van, mely párhuzamosan közlekedik egymás mellett. A nyaraló hajó és a búvárhajó.


A 10-12 méter hosszú búvárhajó (dhoni) hatalmas méretű búvár platformján az összes búvár és a vezetők akár egyszerre is kényelmesen készülhetnek. A palackok rögzítve vannak és a felszereléseket nem kell sem szétszedni, sem mozgatni a töltéshez. A hajó mindkét oldalán van vízbelépő kapu és létra a visszajutáshoz. A merülés végén mindent a búvárhajón lehet hagyni és csak a legközelebbi merülésnél tér vissza ide a búvár. A palacktöltés közben a két hajó jócskán eltávolodik egymástól, így ebből a zajból a búvár semmit nem hall. Egységesen 12 literes alumínium palackokkal rendelkezik a búvárhajó és egyedülálló módon a Nitrox töltés ingyenes a vendégeknek, akik rendelkeznek ehhez képzettséggel.

Merülőhelyek és látnivalók

tekintetében a Maldív-szigetek a világ legszebb, első három helyébe tartozik, de többek szerint az első helyen van. Egész évben állandóan bővelkedik különleges látnivalóban és ezek a látnivalók többnyire nem a szerencsén múlnak az élőlények mennyisége és a természeti adottságok miatt. Itt nem kell úgy fogalmaznunk, hogy nagy valószínűséggel láthatunk cápákat, mantákat, teknősöket, mivel a nagyjából négyszáz féle cápafaj közül szinte mindegyik előfordul a szigetek között, a manták egyenként és hatalmas rajba verődve is szinte napi szinten jellemzőek itt és a teknősök is rendszeresen a szigetek homokjában rakják le tojásaikat és emiatt velük is napi szinten talákoznak a búvárok. Az Indiai-óceánban és a Vörös-tengerben is megszokott élővilág a jellemző, de sok esetben a merülőhelyeken ez koncentráltan jelenik meg a búvárok nagy örömére.

Murénák, barrakudák, hatalmas napóleon halak, languszták és rákok, több száz féle színes házatlan csiga kolóniák láthatók merülésről merülésre. A búvárfotósok igazi Mekkája a legtöbb merülőhely. Azonban talán minden látnivaló között a legkülönlegesebb és szinte életre szóló élmény, a cetcápák látványa. A szigetek között az év különböző szakában kisebb nagyobb rajban és akár egyenként is előfordulnak ezek a hatalmas plankton evő élőlények. A szájukat hatalmasra kitátva úsznak a sekély vízben és szűrik ki a planktonokat. A közelségük és a méretük is egészen lenyűgözõ, a legtöbb esetben 6-7 méter hosszúságúak. A velük való találkozásnak 70% az esélye. A merülőhelyek helyszíni kiválasztását teljes mértékben a hajó kapitánya és a merülésvezetők végzik, figyelembe véve az áramlásokat, az élőlények vonulását és egyéb környezeti tényezőket, kimondottan azért, hogy mi a búvárok a legtöbbet láthassák a búvártúra során!

 

A búvártúra dátuma: 2020 január 25 – február 3.

A búvártúra ára búvároknak: 2.260 USD
A nyaralás túra ára kísérőnek: 1.990 USD

 

A búvár túra ára tartalmazza:

 • Teljes ellátást napi 3 étkezéssel,
 • Ivóvíz, nescafe és tea fogyasztást,
 • Látogatást lakott és lakatlan szigeteken,
 • Egy barbecue estét egy lakatlan szigeten (ha a menetrend lehetővé teszi),
 • Reptéri transzfereket oda és vissza,
 • Klimatizált, kétágyas kabinokat,
 • A teljes napokon 3-3 merülést,
 • 12 L-es palackot és ólmokat,
 • Két merülés-vezetőt
 • 12% turista adót.

A búvár túra ára nem tartalmazza:

 • Nemzetközi repülőjegy árát, mely kb. 243.900 Ft
 • Green Tax-ot, mely 70 USD/fő,
 • Felszerelésbérlést,
 • Alkoholos és üdítő italokat,
 • Személyzeti borravalót,
 • 15 L-es palackot,
 • Bármit, ami az „ár tartalmazza” felsorolásban fentebb nem szerepel.

 

Árváltoztatás lehetősége

Az üzemanyag világpiaci árának jelentős emelkedése estén (100USD/hordó) a szolgáltatást nyújtó maldív cég 6 USD/fő/nap üzemanyag felárat vethet ki bármikor az indulás előtt.  Megjegyzés: ez nem túl gyakori, utoljára 6 évvel ezelőtt történt meg.

A csomagtúra szolgáltatás részleteivel kapcsolatban keressetek minket: info@redseaboats.hu

 

Views: 1777
Author: Boats Red Sea