27 febr 2018

Már foglalható a 2019-es Maldív hajós szafari!

Avagy Maldív mély-déli szafari újragondolva, teljesen más útvonallal

2019 január 25 – február 3.

 

A mély-déli túra útvonala

Az eddig útvonalhoz képest most az egyhetes mély-déli túra háromszor nagyobb távolságra vezet le délre az egyenlítő közelébe, érintve olyan déli atollokat, melyek a legtöbb “búvár-látnivalót “nyújtják a búvároknak és gyönyörű helyszíneket a kísérők részére. Az útvonal szerint a Dél-Male atollban kezdődik a túra, majd a Vaavu atoll következik, azt a Meemu atoll követi tovább dél felé, mely után a Thaa atoll következik és végül a legdélebbi pont, a Laamu atoll, ahol a túra véget ér a hetedik napon. Innen az utasok egy belföldi repülőjárattal utaznak vissza Maleba és még aznap a nemzetközi járattal indulnak haza. A túra látnivalóiról, merülő helyeiről atollra lebontva lejjebb olvashatunk.

 

A búvár programról általánosságban

Az érkezés napján, amennyiben 12 óráig megtörténik a hajóra szállás, vélhetően egy check dive belefér időben a délután folyamán, tehát ha a hajó ki tud futni 13-14 óra között. Ha nem tud, akkor csak másnap reggel fut ki, és délelőtt van az első merülés. A 7 nap során a programban 17 merülés szerepel a check dive-al együtt.

A normál merülési napokon napi három nappali merülésünk van, az esetek 90%-ban mindig más helyen. A merülőhelyek között néha csak fél óra, ha atollt vált a hajó, akkor néhány óra hajózás van.

Az első merülés minden nap korán reggel van, a második ebéd előtt, a harmadik pedig délután 3 körül kezdődik.

A túrán egyetlen éjszakai merülés van az árban, amely aznap is a harmadik merülés a délutáni helyett.

A merüléseket bármikor ki lehet hagyni, lehet helyére sznorkeles programot, vagy szigetlátogatást, strandolást tervezni, ahogy az utasok ezt kérik.

A nyaraló program részről

A hajó jellemzően minden délután 16 óra körül kiköt egy sziget közelében. Ez esetenként resort sziget, ahová nem lehet kimenni, de zömében inkább olyan sziget, ahová ki lehet menni. Ezen kívül vannak még a homokpadok, ahol strandolni és sznorkelezni lehet. Csak kérni kell, és a személyzet kiviszi a vendégeket a szigetre, vagy homokpadra. Egy alkalommal a héten egy erre alkalmas szigeten barbecue vacsorát adnak a vendégek számára. Ebben az estben is már a fél délutánt kint lehet tölteni a szigeten.

Az utolsó napon már csak egyetlen merülés fér bele a programba, mivel másnap délelőtt repülés van.

A túra három hajót használ: egy hajót, melyen laknak a vendégek (35 m és 4 szint), egy hajót (10 m), mellyel búvárkodni mennek a vendégek és egyet, mellyel a sziget programokra, homokpadokra viszik ki a vendégeket.

 A nyaraló hajónk a Honor Legacy…

… amely egy luxory 4*-os hajó, összesen 9 igényes kabinnal. A hajón három szinten, 9 db klímával és fürdőszobával, minibárral és HD TV-vel felszerelt kétágyas (néhány 3 ágyas) kabin van, amely összesen 18 vendég fogadására alkalmas. A napozó fedélzeten található egy Jacuzzi is a vendégek számára, illetve lehet kérni masszást is.
A hajón az étkezésre vonatkozóan teljes az ellátás, az italok esetében a kávé, tea és a hűtött ásványvíz fogyasztását tartalmazza. A merülések után jellemzően gyümölcsöt, esetenként süteményt szolgálnak fel. Fizetni, csak az üdítőitalért és az alkoholos italokért kell. Egységesen 12 literes alumínium palackokkal rendelkezik a hajó. A külön fizetendő italok esetében is mindig rászámolják a 12% helyi adót a feltüntetett árra! Elfogadott a Visa, Mastercard és az Ameican Express card is.
5% levonásra kell pluszban számítani a bankkártyás fizetésnél. Internet van a hajón, 25 USD + tax az ára egy hétre és többször is előfordul, hogy gyenge, vagy nehézkesen működik, emiatt javasolt az érkezéskor a repülőtéren helyi, internet SIM kártyát venni és akkor saját internete van a vendégnek végig.

A búvárhajókról Maldívon

Itt a Maldív-szigeteken nem a megszokott szafari hajós megoldást alkalmazzák. A búvárkodást és a hajón lakást nem vonják össze, így valójában két hajó van, mely párhuzamosan közlekedik egymás mellett. A kb. 10 méter hosszú búvárhajó (dhoni) hatalmas méretű búvár platformján az összes búvár és a vezetők akár egyszerre is kényelmesen készülhetnek. A palackok rögzítve vannak és a felszereléseket nem kell sem szétszedni, sem mozgatni a töltéshez. A hajó mindkét oldalán van többnyire vízbelépő kapu és létra a visszajutáshoz. A merülés végén mindent a búvárhajón lehet hagyni és csak a legközelebbi merülésnél tér vissza ide a búvár. A palacktöltés közben a két hajó jócskán eltávolodik egymástól, így ebből a zajból a búvár semmit nem hall. A búvárok minden merülésre törölközőt kapnak a búvárhajón. Nitrox töltés nincsen a hajón, nem is lehet kérni.

Maldív merülőhelyekről és látnivalókról általában

Látnivalók tekintetében a Maldív-szigetek a világ első három legszebb merülőhelyei között szerepel, de többek szerint egyértelműen az első hely az övé. Egész évben bővelkedik különleges látnivalókban, és ezek a látnivalók többnyire nem a szerencsén múlnak. Hanem az élőlények mennyisége és a természeti adottságok miatt. Itt nem kell úgy fogalmaznunk, hogy nagy valószínűséggel láthatunk cápákat, mantákat, teknősöket, mivel a nagyjából négyszáz féle cápafaj közül szinte mindegyik előfordul a szigetek között, míg a manták és sas-ráják rajokba verődve láthatóak és a teknősök is rendszeresen a szigetek homokjában rakják le tojásaikat, emiatt velük is napi szinten lehet találkozni. Az Indiai-óceánban és a Vörös-tengerben megszokott élővilág a jellemző, de sok esetben a merülőhelyeken ez koncentráltan jelenik meg a búvárok nagy örömére.

Murénák, barrakudák, hatalmas napóleon halak, languszták és rákok, több százféle színes házatlan csiga kolóniák láthatók merülésről merülésre. A búvárfotósok igazi Mekkája a legtöbb merülőhely. Azonban talán minden látnivaló között a legkülönlegesebb és szinte életre szóló élmény, a cetcápával való találkozás. A főszezonban, vagyis januárban és februárban a cetcápával való találkozásnak legalább 60-70% az esélye.

A túra részletes útvonala és az élővilág

Dél-Male Atoll: A helyi nyelven a Kandu-k, azaz a csatornák a Dél-Male atoll fő látnivalói. A keleti zátonyfalon hat csatorna található, melyeken hatalmas vízmennyiség folyik át naponta, és magával hozza rengeteg tápanyagot, mely nagymennyiségű tengeri élőlényt vonz a csatorna bejárataihoz. Jellemzően számolatlanul láthatunk többféle cápát, sas-rájákat, barrakudákat is a helyszínen.
A Cocoa Thila egy másik ismert helyszíne az atollnak. Ez egy nagy, mélyvízi csúcs az atoll külső szélén, sok kisebb kanyonnal és kiszögelléssel, melyek védettséget nyújtanak az élőlényeknek és búvároknak az áramlással szemben. Szürke zátony cápákat, sas-ráják és hatalmas halrajok a jellemzőek.

A Vaavu Atoll: 19 gyönyörű szigetből áll és itt is főként a csatorna merülések nyújtják a legnagyobb élményt. A legismertebb helyek a Miyaru Kandu, a Fotteyo Kandu, mely egyesek szerint a Maldív-szigetek egyik legjobb merülő helye, a Dhekunu Kandu, a Devana Kandu. Rengeteg a szürke zátonycápa, de a fehérúszójú és fekete úszójú cápából is minden merülésnél rengeteget látunk, a barrakuda rajok látványa megszokott, óriás fűrészes sügérek, hatalmas tonhal rajok és itt is láthatunk sas-rája rajokat. Az Alimathaa szigetnél egy csodálatos éjszakai merülést végezhetünk, melynél megszámlálhatatlan dajka cápával és különböző fajta, hatalmas rájával merülhetünk együtt.

Meemu Atoll: Mindamellett, hogy itt is vannak csatornák, mely merülés típus minden túrán a legkedveltebb, emellett van az atollban manta tisztító állomás is, mely a Maldív-szigetek körül merülő búvárok második nagy élményt nyújtó élőlénye. Egyik legismertebb hely a Muli-corner, mely mindig élményekben gazdag látnivalót nyújt. Cápák, tüskés ráják, tonhalak, Sas-ráják és a manta a legjellemzőbb látnivaló.

Thaa Atoll: A Thaa Atoll, más néven Kolhumadulu a Maldív-szigetek turisták által legkevésbé látogatott helye. Ez a szinte kerek atoll összesen 9 m2 szárazfölddel rendelkezik, mivel az összes sziget igen aprócska. Az összesen 66 apró, gyönyörű sziget sorozatát látványosan tiszta víz veszi körül, ahol alig lehet búvárhajót látni közel és távol. A keleti oldalon erős áramlásos helyek találhatók, melyek vonzzák a pörölycápákat, a cetcápákat és a delfineket.

Laamu Atoll: A Haddhunmathi Atoll-nak is nevezett, ovális alakú déli atoll majdnem 50 km hosszú és 35 km széles és a Maldív-szigetek két leghíresebb merülő helye is itt található, melyből az egyik a Guraidhoo Corner. Az értékelések szerint 5*-os merülő hely és a látnivaló is ehhez mérhető. A másik ilyen híres hely a Gan sziget melletti merülő hely, mely rendkívül gazdag élővilágáról híres. Mindkét merülő hely estében az állandó áramlás miatt gazdag a látnivaló. Ezen kívül kisebb barlangok, meredek, víz alatti lejtők, aláhajlások találhatóak a csatornák mellett. Halrajok, cápák, tonhalak, delfinek, sas-ráják, tüskés ráják láthatók a merüléseknél.

Az érkezés és a távozás

A hajót leghamarabb 11-12 óra között lehet elfoglalni, mivel az előző vendégek után ki kell takarítani, készleteket fel kell tölteni. Az utolsó napon a hajót reggel 8-kor kell elhagyni a vendégeknek. Ettől eltérő eset külön szervezés kérdése.

 

Az utazásról

Jelenleg a Turkish Airlines-nek van a legjobb ajánlata csoportos konstrukcióra, kezelhetően jó menetrenddel. Az ajánlatban is ez a fajta körülbelüli jegy ár van feltüntetve. A belföldi repülés csak egyirányú és a Maldivien Air gépével történik.

 

A túra ára: 2.465 USD/vendég, oktatói kedvezményekért írj nekünk emailt: info@redseaboats.hu -ra!

 

A fenti USD ár a következőket tartalmazza

 • Teljes ellátást napi 3 étkezéssel
 • Ivóvíz, nescafe és tea fogyasztást
 • Látogatást helyi szigeteken kérésre
 • Egy barbecue vacsora estét egy lakatlan szigeten
 • Reptéri transzfert a hajóhoz, vagy vissza
 • Klimatizált, kétágyas kabinokat
 • A teljes napokon 3-3 merülést, összesen 17 merülést (időjárás függvénye)
 • 12 L-es palackot és ólmokat
 • Két merülés-vezetőt
 • 12% turista adót

 

A fenti ár nem tartalmazza

 • Nemzetközi repülőjegyet, mely kb. 229.000 Ft/fő
 • Belföldi egyirányú repülőjegy árát, mely kb. 200 USD/fő
 • Zöld adót (Green Tax), mely 56 USD/fő/túra
 • Alkoholos és üdítő italokat
 • Személyzeti borravalót, mely10 USD/fő/nap (70 USD összesen/vendég)
 • WiFi árát, mely 25 USD + 12% tax/hét/fő
 • Masszást és Spa törődést a hajón (árlista a hajón a pulton)
 • A helyszínen fizetett fogyasztás 12% GST adóját
 • Bármit, ami az „ár tartalmazza” felsorolásban nem szerepel

 

A túra árát csak USD-ben, a repülőjegyet csak forintban lehet fizetni, ettől eltérő fizetés megegyezés kérdése.

Az üzemanyag világpiaci árának jelentős emelkedése estén (100USD/hordó) a szolgáltatást nyújtó Maldív cég 6 USD/fő/nap üzemanyag felárat vethet ki bármikor az indulás.

További részletekért írj emailt: info@redseaboats.hu emailcímre!


Fotók: Selmeczi Dániel 

Views: 2499
Author: Boats Red Sea