19 jan 2022

Mexikó – családi és búvártúra

A mexikói Yucatán-félsziget egy hatalmas tengerparti régió, amely tele van trópusi strandokkal, látványos vadvilággal, ősi maja romokkal, kis falvakkal és izgalmas látnivalókkal. Egy olyan hely, ahol a smaragd vizek türkizkék hullámokká változnak a tökéletesen fehér homokos strandokon. A mexikói Yucatán-félsziget a világ egyik legnépszerűbb búvárcélpontja, ezért most mi is megcélozzuk. Olyan programokkal töltjük meg ezt a 10 napot, amely gyerekek és felnőttek számára is kiváló, így családi nyaralásra is tökéletes lehet. A búvárkodás természetesem most sem marad el.

Hol fogunk megszállni?

A Sandos Caracol Eco Resort 5* All Inclusive szállása a tengerparton található. Az üdülőközpont wellnessrészleggel, 9 étteremmel, valamint 2 szabadtéri medencét és 29 vízi csúszdát kínáló vízi élményparkkal várja a felnőtteket és a gyermekeket. A Playa del Carmen strandon épült komplexum Cozumel szigetére nyújt kilátást. Néhány szoba erkélyéről a Karib-tengerre nyílik kilátás.

A Sandos Caracol Eco Resort világos szállásegységeit gyönyörű kertek veszik körül. Minden légkondicionált szobában síkképernyős TV és minibár áll rendelkezésre. A közös helyiségekben ingyenes wifi biztosított. A wellnessrészlegen szauna, pezsgőfürdő és edzőterem is van.

 

A tervezett programunk tartalmaz családi/kultúrális napokat és kifejezetten búvár napokat.

A 4 napos családi és kultúrális programcsomag előre megvásárolható 
– egy napos Chichen Itza kirándulás, ebéddel, belépőkkel, magyar idegenvezetővel, tequila kostolóval
– egy napos Tulum, Coba, cenote kirándulás, ebéddel, belépőkkel, magyar idegenvezetővel, Cobaban bicikli vagy tricikli bérléssel
– egész napos Isla Mujeres katamarános túra, ebéddel, magyar idegenvezetéssel, korlátlan itallal
– egy napos Xcaret jegy, transzferrel, étkezés nélkül (vagy étkezéssel igény esetén) 

A 3 napos búvár programcsomag előre megvásárolható  (levegővel, ólommal):
– 1 nap két merülés a Playa del Carmeni korall szirteken, sekély, szép, összesen kb 3-4 óra program
– 1 nap 2 cenote merülés, cenote Chac Mool vagy Tajma-HA
– 1 nap Cozumel gyors hajóval Playa del Carmenről

A túra időtartama 9 éjszaka Mexikóban.

Repülés menetrendszerinti repülőjárattal (Airfrance, Lufthansa, Turkish, Austrian)

Részletekért írjatok nekünk az info@redseaboats.hu címre.

A főbb látnivalók bemutatása

  • Isla Mujeres

Cancuntól közel 13 kilométerre fekvő kis sziget a Karib-tengeren. A szigetet meleg éghajlata és homokos, pálmafás tengerpartjai miatt sokan keresik fel. Cancunnal ellentétben itt nincsenek nagy luxusszállodák, a hely megőrizte kis falusias jellegét. Kb. 8 kilométer hosszú és legszélesebb részén is csupán 800 méter.

Az Isla Mujeres azt jelenti, hogy a nők szigete. A spanyolok megérkezése előtt a szigeten maják éltek, akik számára a sziget a szerelem, a termékenység és a Hold istennőjének kultuszhelye volt. Amikor 16. században az első spanyol partra szállt a szigeten, akkor ez a vidék az Ecab nevű maja területhez tartozott. A hódítók számos kicsi, női alakokat ábrázoló agyagfigurát találtak a szigeten (még a tengerpartokon is), ezért nevezték el Isla Mujeresnek.

A hely ezután évszázadokig szinte érintetlen maradt, később viszont jelentős turisztikai célponttá vált. Legszebb tengerpartja az északi végén fekvő Playa Norte, ami a hófehér homokon kívül hangulatos kis bárokkal és függőágyakkal várja az idelátogatókat.

PROGRAM

Katamaránnal kelünk át a szigetre, ott sznorkelezhetünk, majd megebédelünk, strandolunk, közben pedig korlátlanul fogyhat a sör és a tequila. Jó szokott lenni! Reggel 9:30-kor indul a hajó Cancun szállodasoráról. Ha Playa del Carmenen szállsz meg, nyolc óra körül vesz fel a busz a szállodában. Kb. másfél óra vitorlázás után kikötünk az El Faro nevű korallszirtnél, ahol fél órát sznorkelezünk. Majd kikötünk a sziget kisvárosánál, ahol sétálhatunk a hangulatos kis utcákon, vagy egy helyszínen bérelt kismotorral vagy golfkocsival körbejárhatjuk a szigetet.

Találkozó ismét a kikötőben van, majd áthajózunk a tengerparti étteremhez. Itt a svédasztalos ebéd után pihenhetünk a tengerparton vagy úszkálhatunk a medencében. Négy óra körül indulunk vissza Cancún felé. Érkezés a kikötőbe du. fél hat körül. A hajón egész nap korlátlan az italfogyasztás! Playa del Carmenről és a Maya Rivieraról a túra ára tartalmazza a transzfert a cancúni kikötőbe és vissza.

  • Cenote

A Yucatan-félsziget dicsekedhet Mexikó és a világ egyik legszépségesebb természeti csodájával, a cenotéval. Mi is az a cenote?

A cenote természetes módon kialakult kútszerű karsztképződmény. Bár a Föld több pontján előfordul, de ezzel a névvel Mexikóban, azon belül is a Yucatán-félszigeten a leggyakoribb, és a legismertebb. A mészköves felszín beszakadásával keletkezik, átmérője és mélysége is néhány métertől akár száz méteres nagyságrendig terjedhet, alján rendszerint álló- vagy némely esetben folyóvíz található. Neve a maja nyelvű tz’onot szóból származik, jelentése: kút vagy szakadék.

A cenoték általában nagyjából kör alakú nyílással rendelkeznek, faluk nagyon meredek, sokszor függőleges. Az aljukon összegyűlő víz legtöbbször igen tiszta felszín alatti víz, ezért a cenoték közelében lakó emberek ősidők óta ezekből nyerték ivóvizüket. Számos kisebb cenote alján azonban nincs víz, és vannak olyanok is, melyekbe a felszínről érkező patakok vize zúdul le látványos vízesések formájában. A felszín alatt beszivárgó tengervíz miatt (akár 110 km-re is elér a szárazföld belsejében) a cenoték alján álló tavak vize nem teljesen édesvíz, igaz, a sűrűbb sós víz az aljára ülepedik le.

  • Xcaret Park

Igazi családi program lehet a Xcaret Ökológiai Park meglátogatása. Az élmény garantált! Ebben az állatkert-vidámpark összetételű parkban egy egész napot el lehet unatkozás nélkül tölteni. Csodálatos folyócskák, sznorkeling lehetőség, békés vadállatok, hajókázás, folklórbemutatók szórakoztatják a vendégeket, de ha mindezt már unjuk, még mindig ott vannak a fenséges strandok! A nap zárásaként pedig egy profi történelmi folklórshow-t nézhetünk meg két órában.

PROGRAM ( egész napos)

Xcaret, a Maja Riviéra ún. tematikus parkja eredeti környezetben mutatja be a Yucatán-félsziget állat- és növényvilágát, valamint gazdag összefoglalást nyújt egész Mexikó kultúrájáról a spanyol hódítások előtti időktől napjainkig. A parkban van akvárium, teknősfarm, lepkeház, delfinárium, állatkert, lovarda és még rengeteg más látnivaló. Ha elfáradunk a nézelődésben, leheveredhetünk egy pálmafa alá egy függőágyba, vagy elfogyaszthatunk egy hideg italt a számos bár egyikében. A parkban eltöltött egész napot este egy lélegzetelállítóan színes, pörgős show-műsor zárja. Az első részből megtudhatjuk, hogy hogyan játszották a maják a labdajátékukat, majd Mexikó különböző tájegységeinek zenéit és táncait ismerhetjük meg. A műsor megtekintéséért nem kell külön fizetni. A valamivel drágább Xcaret Plus belépőjegy árában benne van egy étkezés, valamint a sznorkelfelszerelés és a csomagmegőrzők bérleti díja is.

  • Cozumel

A Karib-tenger Mexikóhoz tartozó szigetei közül a legnagyobb területű és a legnépesebb. Ettől a szigettől kevesebb, mint egy kilóméterre található egy hely, ahol biztosan a paradicsomban érezhetjük magunkat. El Cielo Cozumel csak hajóval közelíthető meg. Sznorkelezhetünk a kristály kék vízben, szemügyre vehetjük a fenéken található óriási tengeri csillagokat. Tökéletes családi program.

  • Chichen Itza

A Cancúntól kb. 200 km-re található romváros, mely 2007 óta a világ hét új csodája közé tartozik, a maja és a tolték kultúra keveredésének legszebb példája. Chichen Itzában található Kukulkan isten híres lépcsős piramisa, az obszervatórium, a harcosok temploma és még sok más épület. Az ódon építmények között sétálva idegenvezetőnktől megtudhatjuk, hogy milyen lenyűgöző csillagászati ismeretekkel rendelkeztek a terület őslakosai, hogy hogyan éltek, és hogy milyen misztikus vallási ceremóniákat tartottak, mielőtt rejtélyes módon eltűntek a Yucatán-félszigetről.

Kötelező… A legismertebb maja romváros a félsziget leghíresebb piramisával. Az egész napos program tartalmazza a transzfert a szállodától és vissza légkondicionált kisbusszal, idegenvezetést a romterületen, egy mexikói ebédet és vásárlási lehetőséget.

A kirándulás reggel korán, hét-nyolc körül indul, mert hosszú az út. Első megállónk Valladolid gyarmati kisváros, ahol egy rövid pihenő alatt megtekinthetjük a főtéren álló templomot, a városházát és a piac épületét. Innen 40 perc buszozással érünk el Chichen Itza romterületéhez, ahol idegenvezetőnk két-három órában mutatja be a látnivalókat.

A melegtől kitikkadva jól esik a svédasztalos ebéd mellé elfogyasztott hideg ital. Ebéd után fél óra pihenő a buszon, majd megérkezünk egy tequila készítő üzemhez, ahol megnézhetjük, hogy miből és hogyan készül ez az ital. Természetesen kóstoló is van… Innen már hazafelé vesszük utunkat, és este hét-nyolc-kilenc körül már a szállodában vagyunk.

Az utazási csomag részleteivel kapcsolatban írjatok nekünk: info@redseaboats.hu

 

Views: 1421
Author: Boats Red Sea