Miért szeretnél pörölyökkel merülni Szudánban? 2016. februártól – júniusig

01 febr 2016

Az, hogy ‘cápákkal együtt búvárkodj’ talán még nem szerepel a bakancslistádon, most azonban eláruljuk miért indokolt, hogy ott legyen. Az egyik legizgalmasabb dolog a búvárkodásban az, ha megvan az esélyed arra, hogy cápákkal találkozhass!

A világ sok különböző pontjáról látogatnak búvárok Szudánba csak azért, mert tudják, hogy páratlanul érintetlen az élővilág, ami egyedülálló búvárkodási élményhez vezet.

Búvárkodás Szudánban pörölyökkel

Tehát ha készen állsz, hogy egy magasabb dimenzióba lépj a következő búvárszafarid során, akkor olvass tovább, hogy még többet megtudj a pörölycápákról. Hol van esélyed a találkozásra? Hogyan kell biztonságosan merülni közöttük és mire számíthatsz a találkozás során?

A csipkés pörölycápa Szudánban

A pörölycápa különös alakú koponyája nem az úszást megkönnyítendő öltött ilyen formát. Koponyája kalapács alakú aminek a két végén helyezkednek el szemei. Orrnyílása a patkó alakú szája előtt található. Szemét harmadik szemhéj, átlátszó pislogóhártya is védi a sérülésektől és mivel távol van egymástól és hólyagszerű, 360 fokos látást biztosít neki.

Merülés cápákkal Szudánban

Elevenszülő hal, vagyis a kis cápák az anyahal testében kelnek ki. Egy alomban 15-31 darab, 43-55 centiméter hosszú kis csipkés pörölycápa van.

A felnőttek általában magányosan vagy párosan élnek, a fiatalok nagy rajokba gyűlnek össze. Tápláléka főleg csontos halak és fejlábúak, azonban ezek mellett, rákokra, cápákra és rájákra is vadászik. Legfeljebb 35 évig él. A csipkés pörölycápát ipari mértékben halásszák. Főleg bőréért és az úszóiért vadásszák. Májolajából vitaminokat készítenek. A nem hasznosított részeit, a tenyésztett halak táplálékaként használják.

Hol találkozhatsz pörölycápákkal Szudánban?

Ha már a Vörös Tenger Szudán-i szakaszáról beszélünk, érdemes leszögezni, hogy a legtöbb helyen cápákkal merülhet az ember. Szudán igazi unikuma és netovábbja, amikor egy akkora cáparaj veszi körül a búvárt, hogy ki se lát belőle és még a leggyakorlottabb, cápákhoz szokott merülésvezetőnek is leesik az álla.

Vörös Tenger búvárkodás

Fontos, hogy a merülésvezető jobban ismerje a szudáni zátonyokat, mint a tenyerét, hogy gyorsan megtalálja a cápákat és mindenkinek legyen elég ideje gyönyörködnie a látványban.

Hogyan kell közel csalogatni a cápákat?

Egeret szalonnával kell csalogatni. Cápát? A cápát nem kell csalogatni. Szudánban legalábbis. A zátonyok közelében nyüzsgő hatalmas sügerek elég indokot szolgáltatnak a nagyobb ragadozóknak az állandó jelenlétre. A csipkés pörölycápát békés természete miatt könnyen meg lehet közelíteni.

Mire számíthatsz pontosan?

Bár első hallásra talán ijesztőnek és életveszélyesnek tűnhet a mutatvány, hogy természetes élőhelyükön egyszerre ennyi cápa között úszkáljon teljesen kiszolgaltatottan a búvár, de valójában teljesen ártalmatlanok és nagyon kiváncsi lények.

A cápacsapatok vonulnak folyamatosan, nem fognak elkezdeni kőrözni a búvárok körül. Távolságtartóak és nem igazán kedvelik a buborékokat.

Hogyan lehetsz biztonságban miközben pörölycápákkal merülsz?

Általában egyenes falak mentén, nagy mélységekben számíthatunk a nagyobb csapatok megjelenésére. Ez azt jelenti, hogy alattunk tátongó mélység, fölöttünk 30-40 méter, tehát stabilan kell lebegni ahhoz, hogy ne legyen fűrészfogszerű profilunk a merülés végeztével a kompjuterünkben.

Búvárszafari Szudánban

És ne felejtsd! Feltétlenül legyen a kezed ügyében egy kamera, hogy rögzítsd ezt az életre szóló élményt!

Ha már most eldöntötted, hogy indulsz Te is Szudánba átélni ezt a fergeteges élményt, akkor nincs más dolgod, írj nekünk egy emailt és foglald le a következő búvárszafaridat az Andromeda-ra. Melyik a legjobb időszak? Februártól – júniusig bármikor!

>> Megnézem a lehetséges indulási időpontokat!

Views: 2221
Author: Hertelendy (Völgyesi) Lívia