05 márc 2020

MINDEN, AMIT A SZUDÁNI BÚVÁRKODÁSRÓL TUDNI ÉRDEMES (2020.)

A “Szudán” szónak is köszönhetően, csak nagyon kevés turista látogat el egy olyan országba, amelynek ennyire félelmetes az imidzse. Aki viszont ide utazik, élete egyik legszebb útjának fogja gondolni és joggal. Szudán 2011. előtt a legnagyobb afrikai ország volt, de Dél-Szudán leválásával jelentős területet veszített, így most Afrika 3. legnagyobb országa.

Az átlag turista számára Szudán kevésbé ismert és népszerű utazási célpont. A média a helyi zavargásokra koncentrál, nem beszél az ország szépségeiről és keveset tudunk az ottani életről, látnivalókról. Legfeljebb arról az érdekes oldaláról ismerik Szudánt, hogy például több piramisa van, mint Egyiptomnak, igaz kevésbé feltártak.

A búvárok esetében Szudán az egyike azon országoknak, ahol egyszer mindenképpen merülni szeretnénk. A szudáni vízalatti élővilág még a sokat látott búvárokat is lenyűgözi! Pörölycápák, szirtcápák, barrakuda rajok és a roncsok kedvelőit is elkápráztatja. Aki már merült Szudánban, nem csalódott. Nagyszerű merülő helyszín a Vörös-tenger egy még kevésbé felfedezett részén. Amíg Egyiptomban több száz szafari hajó szeli a vizeket, Szudánban ez a szám alig haladja meg a tízet. A hajós szafari során így akár az is előfordulhat, hogy egyetlen másik hajóval sem találkozunk.

 • Búvárszezon: februártól májusig. Február előtt hűvös és szeles az idő, május után pedig nagyon meleg, nem látunk nagy halakat
 • Élővilág: Pörölycápák, szirtcápák, barrakuda rajok, teknősök, számlatan korall, óriási gömbben úszó színes halrajok, manták, delfinek,…
 • Roncsok: Umbria, Precontinent II. (harang, scooter garázs, többszintes hengeralakú állomás – 27 méteren, csillagalakú ház)
 • Szafari útvonalak: „Classic” Északi túra, Északi túra, Ultimate útvonal, Déli túra, Kéthetes mélydéli túra
  Leghíresebb merülőhelyek: Shaab Rumi, Shaab Rumi déli plató, Umbria roncs, Sanganeb, Shaab Jibna, Shaab Ambar
 • Odajutás: Budapest – Dubaj– Port Sudan – Dubaj– Budapest (Emirates és FlyDubai repülőjáratokkal)
 • Szudáni vízum: Budapesti Szudáni Konzulátuson igényelhető

Akik még nem merültek Szudánban, azoknak első alkalommal az északi, majd később az ultimate szudáni útvonalat javasoljuk. A déli túrát a visszatérő vendégeinknek, a mélydéli útvonalat pedig a sokat tapasztalt, kalandvágyó búvárainknak ajánljuk, de akkor beszéljük az útvonalakról részletesebben!

“CLASSIC” ÉSZAKI TÚRA – SHAAB SUEDI-IG

Ami különlegessé teszi ezt a túrát, hogy aránylag kevés hajózás mellett, a Vörös-tenger legpompásabb merülőhelyeit élvezhetjük, mint például Shaab Rumi-t, ahol több napot el lehet tölteni a zátony felfedezésével. Ez egy tökéletes túra azok számára, akik először látogatnak el a szudáni vizekre. A zátonnyal körbevett gyönyörű lagúnába egy keskeny szoroson át lehet bejutni, amit maga Cousteau robbantott ki. A lagúnán kívül található Cousteau híres víz alatti világa, a Precontinent II, ami testamentuma annak, hogyan élhet az ember a víz alatt. A Shaab Rumi legdélebbi pontján a nyílt tenger felé nyúló nyelvcsík izgalmas merülést ígér a mélybe zuhanó meredek falaival és bámulatos halfajokkal, mint szürke szirti cápa, kalapácsfejű cápa, barrakudák, tonhalak, denevérhalak és korallsügérek rajaival.

Lehetséges merülési helyek: Shaab Rumi, Shaab Rumi déli plató, Umbria roncs, Sanganeb

“FAR NORTH” ÉSZAKI TÚRA ANGAROSH-ig vagy ABINTON-IG

Ezt a különleges útvonalat csak néhány búvárhajó ajánlja, ezért sokaknak kedvence, akik szeretnének a tömegektől távolabb merülni. E békés környezet a legtöbb környékbeli cápa otthona is. Az útvonal nagy területet fed le és kiváló merülőhelyeket foglal magában egészen északig Angarosh vagy Abington-ig. Angarosh brilliáns meggypiros és lila ostorkoralljai között barrakudák százai nyüzsögnek halak színkavalkádja és persze pörölycápák mellett. Az útvonal része Umbria, egy olasz szállítóhajó roncsa, ami 25 méter mélyen fekszik a tenger fenéken, még mindig megpakolva úgy 18 tonna lőszerrel és robbanóanyaggal. A roncs otthont ad barrakudák, tüskés halak, pillangóhalak és apró piros halak rajának.

Lehetséges merülési helyek: Gurna, Angarosh, Merlo zátony, Shambaia, Gotta el Bana, Shaab Rumi, Shaab Rumi déli plató, Sanganeb, Umbria roncs

“BEST OF SUDAN” ULTIMATE SZUDÁN TÚRA

Az Ultimate Sudan túra maximális élményt biztosít az északi és déli merülő helyek izgalmas kombinációjával. Ez az útvonal tökéletes azok számára, akik még nem merültek Szudánban, mivel belekóstolhatnak e két útvonal legjobbjaiba. Sanganeb, Szudán első nemzeti parkja, gazdag élővilággal és több mint 120 korall fajjal dicsekedhet. Shaab Jibna (vagy Jumna) egy bájos merülőhely barlangokkal és falakkal, melyek repedésein keresztül halak úszkálnak az odébb cirkáló pörölycápák társaságában. Cousteau Shaab Rumi-nál folytatta víz alatti kísérleteit, ami egy sekély zátony, meredek falakkal. Izgalmas kalandot ígér felfedezni a hátrahagyott eszközöket és építményeket, melyek betekintést engednek az itt folytatott életről évtizedekkel ezelőtt. Shaab Rumi híres különféle cápa fajairól és az a legjobb hely, ahol pörölycápákkal lehet találkozni a tavaszi szezonban. Az Umbria roncsát a Wingate zátony védelmezi. Az olasz szállítmányos hajó több mint 150m hosszú és még mindig magában rejti katonai szállítmányát (bombákat, lőszert, detonátorokat) a II. világháborúból. Miután megállították a hajót Port Szudánban, a legénység maga süllyesztette el, hogy a rakomány ne kerüljön az ellenség kezeibe.

Lehetséges merülési helyek: Sanganeb, Shaab Jibna, Shaab Ambar, Shaab Rumi, Shaab Rumi déli plató, Umbria roncs

DÉLI TÚRA

Ez az útvonal azoknak a haladó búvároknak ajánlott, akik szeretik a kihívásokat. A déli merülőhelyek legjobbjait látogatjuk meg egy felejthetetlen élményt ígérve. A legtöbb sziget és zátony mélyvízi képződmények csúcsai, tökéletes helyszínt biztosítva többféle cápa, tonhal és barrakuda fajoknak. Shaab Jibna, Shaab Anbar, Leary és Protector zátonyok látványos merülésekkel kecsegtetnek.

Lehetséges merülési helyek: Shaab Jibna, Shaab Ambar, Pinnacle, Keary zátony, Logan zátony, Pender zátony, Protector, Preserver zátony, Burkut sziget, Hidi Gidir, Umbria roncs.

KÉTHETES MÉLYDÉLI TÚRA

Ezt a túrát azoknak ajánljuk, akik már merültek Szudánban és még többet szeretnének belőle látni, valamint azoknak is, akik részesei szeretnének lenni egy igazi kaland túrának. Ezen az egyedi túrán lehajózunk egészen Dahrait Abid-ig, közel az eritriai határhoz és olyan merülőhelyeket látogatunk meg, mint Masamirit, Barra Mussa Kebir, a Keary, Pender, Logan és Protector zátonyok, Shaab Ambar és Umbria, többek között. Az érintetlen és szinte alig felfedezett helyek csodálatos élővilágot és elképesztő cápa látványokat rejtenek. Csupán 2-3 hajó utazik a szudáni Vörös-tenger ilyen déli részére, így ez egy valódi exkluzív és ritka szafari. Csak haladó búvároknak ajánljuk.

Lehetséges merülőhelyek: Shaab Jibna, Shaab Ambar, Keary, Logan, Protector és Preserver zátonyok, Bara Musa Saghir, Karam Masamirit, Ghab Abi sziget, Dahrat Qab sziget, Qab Miyum, Dahrat Abid, Dahrat Ed Dak Hilat, Ed Domesh Shesh sziget, Shaab Loka, Bara Musa Kebir, Shaab Tawil, Nakhalat Pinnacle, Pender zátony, Umbria roncs

2020-as szabad helyeink Szudánban:

Ha már merültünk a Vörös-tenger egyiptomi részén és valami újat keresünk, vagy egyszerűen csak valami különlegesre vágyunk, akkor utazzunk Szudánba és vegyünk részt az Andromeda búvárhajó valamelyik túráján! 2020-ban ezeken a dátumokon indítunk túrákat:

 • Február 21. – február 28. (északi útvonal)
 • Február 28. – március 6. (északi útvonal)
 • Március 6. – március 13. (északi útvonal)
 • Március 13. – március 20. (északi útvonal)
 • Március 20. – március 27. (ultimate útvonal)
 • Március 27. – április 3. (északi útvonal)
 • Április 6. – április 20. (Mélydél)
 • Április 20. – április 27. (Mélydél)
 • Április 27. – május 4. (Mélydél)
 • Május 4. – május 11. (északi útvonal)
 • Május 11. – május 18. (ultimate útvonal)
 • Május 18. – május 25. (északi útvonal)

A legtöbb merülés elbűvölő korallzátonyokat ígér, óriási gömbben úszó színes halrajokat. Képzeljünk még hozzá néhány különleges fajta cápát, barrakudát, mantát és már el is bűvölt minket Szudán víz alatti élővilágának szépsége.

Az emberek is nagy szerepet játszottak abban, hogy Szudánt a búvárok paradicsomává emeljék. Számos lenyűgöző roncs hever a tenger mélyén, mint az Umbria, ami egyike a világ leghíresebb roncsainak. Shaab Rumi zátonynál található Precontinent II. – Conshelf II nevű víz alatti állomás, ami ma is igen közkedvelt merülőhely. 1964-ben azon kísérleteztek, hogy vajon lehet-e tartósan víz alatt élni? Erről még többet megtudhatunk egy korábbi cikkünkből.

Konkrét árakért, repülőjáratokért, kabinokért írj emailt: info@redseaboats.hu címre.

https://sudan-diving.com

Views: 822
Author: Boats Red Sea