Szudán – útlevél, vízum, valuta

Vízum és útlevél
Szudánba csak érvényes vízummal lehet beutazni. A vízumot előre kell intézni, helyben nem vehető meg. Az útlevélnek a hazautazás dátumától számított minimum 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Az útlevél nem tartalmazhat izraeli vízumot és/vagy pecsétet (egyébként nem engedélyezett az országba a belépés), valamint lennie kell benne 2 egymás melletti üres oldalnak a szudáni vízum számára.

Hol lehet a vízumot elintézni?
A vízumot el lehet intézni személyesen az utas tartózkodási helyén található Szudáni Nagykövetségen/Konzulátuson, vagy irodánkon keresztül Port Sudan-ban. A nagykövetségen intézendő vízumokhoz szükséges eljárással kapcsolatban kérjük a nagykövetséggel felvenni a kapcsolatot. A Port Sudan-ban intézett vízumokhoz kérjük számunkra elküldeni az útlevél másolatát (teljes, jól látható fényképes oldal) elektronikus formában (jpg, gif, pdf, stb.) legkésőbb 3 héttel az indulás előtt. A Port Sudan-ban intézett vízumok ára jelenleg: USD145 / fő nem amerikai állampolgárok számára, vagy USD200 / fő amerikai állampolgároknak. A vízum díja helyben fizetendő Port Sudan-ban, készpénzben, USD-ban. (Az árváltoztatás jogát a Szudáni Turizmus Minisztérium fenntartja.)

Adók
A kötelező adók előre fizetendők. Az adók ára jelenleg: EUR190 / fő / 1 hét, vagy EUR281 / fő / 2 hét. Az adók tartalmazzák: turizmus illeték, szudáni adminisztrációs díj, Port Sudan reptéri asszisztencia, és transzferek a reptér és a hajó között. (Az árváltoztatás jogát a Szudáni Turizmus Minisztérium fenntartja.)

Milyen valutát fogadnak el Szudánban?
Elsődlegesen a helyi pénznemet, ami a szudáni font (SDG), valamint EUR-t és USD-t is. A helyi pénzváltók szinte minden valutanemet váltanak, mint például GBP-t és CHF-t is. A legtöbb üzlet és bank elfogadja ezeket a valutákat, de az árfolyam különbözhet. Utazási csekkek elfogadása nem elterjedt és néha nem is lehetséges. A legjobb árfolyamot általában a pénzváltó irodák ajánlják.

Melyikek az elfogadott hitelkártyák Szudánban?
A leggyakoribb hitelkártyákat, mint American Express, Visa és Master Card elég sok helyen elfogadják Szudánban, de fontos előre meggyőződni arról, hogy hol. A hajóinkon csak készpénzt fogadunk el.

Vissza a Gyakori Kérdésekhez