16 júl 2018

Találkozás a nagy fehér cápával a Cassiopeián! (2018)

Guadalupe sziget, Mexikó

Guadalupe egy vulkanikus sziget Mexikó területén, a Kaliforniai félszigettől körülbelül 240 km-re.  A sziget népessége éppen csak meghaladja a 200 főt, beleértve a halászokat, termelőket és a haditengerészeket is. Guadalupe szigetének egyik legjellemzőbb állatfaja a fóka, több mint 10.000 regisztrált példány lakik itt. A sziget elefántfókái mágnesként vonzzák az éhes fehér cápákat, a ragadozók pedig azokat a bátor turistákat, akik a kristálytiszta vízben szeretnék megfigyelni ezeket a bámulatos élőlényeket.

Guadalupe nem egy hagyományos értelemben vett merülőhely. Itt nem fogunk színes korallokat vagy hatalmas halrajokat látni vagy makro fotókat készíteni. Még csak arra sincs szükség, hogy az uszonyt vigyünk magunkkal. Guadalupe arról szól, hogy a nagy fehér cápával merülhetünk. Ketrecben.

Hatalmas nagy fehér cápa populáció

242 (!) egyedülálló fehér cápát azonosítottak az öbölben, ahol a búvárokat ketrecben leengedik a hajóról a mélybe. A ketrec biztonságából élvezhetjük a világ legjobb találkozását ezekkel a fantasztikus csúcsragadozókkal. Csak néhány hely van a világon, ahol nagy fehér cápát ilyen számban láthatunk, és Guadalupe tökéletes választás a ketrecmerüléshez, hiszen az óceán kristály kék vizében akár 40 méterre is elláthatni.

Merülés ketrecben

Ez megmagyarázza, hogy azok a búvárok, akik imádják a cápákat, miért ide jönnek például fehér cápát közelről fotózni. Még csak búvárnak sem kell lenni az embernek, hogy ezt a felejthetetlen élményt átélje. A nem búvárokat éppen csak a víz felszíne alá engedik a ketrecben és levegő tömlőkkel lélegeznek, míg a búvárokat 12 méter mélyre eresztik le, és onnan csodálhatják a nagy fehér cápa birodalmát.

Mitől olyan fantasztiksu a nagy fehér cápa?

A nagy fehér cápa a világ legnagyobb csúcsragadozója. Átlagban 4.6 méter hosszú, de láttak már 6 m-es példányt is. Akár 60 km/h-s sebességgel is képes úszni. 300 éles háromszög alakú foga van, amelyek 7 sorban helyezkednek el. Idejének legnagyobb részét a legfelső vízrétegben tölti, általában zsákmányállatainak közelében, amik oroszlánfókák, medvefókák, cetek, más cápák és nagyobb csontos halak lehetnek. Életmódjára jellemző még, hogy általában magányos és állandóan mozgásban van. Úszás közben időnként kidugja fejét a vízből, hogy kémlelje a vízfelszínt, és ez a tulajdonság csak kevés cápafajra jellemző. A vízelhagyás alatt azt kell érteni, amikor a fehér cápa nagy sebességgel részben vagy egészen kiszökken a vízből. Ezt a viselkedést akkor lehet a legjobban megfigyelni, amikor a medvefókákra vadászik.

A túra hajója a M/Y Cassiopeia

Guadalupe-n a nagy fehér cápa túra szezon: augusztus-november

Hajó: Cassiopeia

Helyszín: Mexikó, Guadalupe

Merülések

Nincs meghatározva, hogy egy nap hányszor merülhetsz, de a búvároknak egymás között érdemes megegyezniük, hogy egyenlő mértékben merülhessen mindenki. A víz hőmérséklete egy kicsit hűvös, ezért ajánlott két merülés közben egy kis szünetet tartani, hogy felmelegedj. Minden merülés 3-4 fős csoportokban történik. A hajó 4 merülő ketreccel van felszerelve. Minden merülés hossza átlagosan 30-40 percig tart. A víz alatti légzés levegő tömlőkkel történik. Éjszakai merülés nincs a programtervben. A ketrecet vagy maximum 12 méter mélyre engedik vagy éppen csak a víz felszíne alatt tartják. A víz kristály tiszta, ezért a látótávolság kiváló, több mint 40 méterre is ellátsz. Áramlások nem jellemzőek, de előfordulhatnak. 17-22C fokos vízhőmérsékletre lehet számítani. Sznorkelezés nem lehetséges. Az utasok minden merülés előtt tájékoztatva lesznek mindenről.

További részletek: info@redseaboats.hu – n.

 

Views: 4018
Author: Boats Red Sea