23 aug 2012

Utasainkra vonatkozó poggyász súlyhatárok

Folyamatos problémát okoz, hogy utasaink mekkora csomaggal repülhetnek Hurghadára, Sharm el Sheikh-re, Aquaba-ba a Travel Service járatain, ezért összegezzük, hogy milyen ránk vonatkozó rendelkezések, mérethatárok és súlykorlátokra vonatkozó szabályozások vannak érvényben.

Feladott poggyászra vonatkozó szabályok

Utazási irodánkban két különböző súlyhatárral lehet megrendelni a repülőjegyet: 15 vagy 23 kg-os súlyhatárral. Minden utasunk 1 darab poggyászt adhat fel. Engedélyezett a poggyászok öszevonása, amennyiben egy csoport bizonyítottan egy csoportként utazik. Azaz, utasaink jogosultak arra, hogy a megengedett csomagok súlyát együttesen számolják fel és együttesen adják fel egy utastársuk nevében. Mérethatárok: a poggyász mindegyik oldala kevesebb, mint 150 cm és mindhárom oldal hossza összesen kevesebb mint 250 cm.

Kézipoggyászra vonatkozó szabályok

A kézipoggyász súlya maximum 5 kg lehet, mérete pedig: 56 cm hosszú, 45 cm széles és 25 cm mélységű, de a 3 oldal mérete ősszesen max. 115 cm lehet. Minden utasunk kizárólag 1 kézipoggyászt vihet magával.

Egyirányú túlsúlydíjak

Túlsúlyt 8 kg-ként lehet vásárolni, egy poggyász tömegét növelve. Amennyiben az utasunk előre regisztráltatja a túlsúlyt az utasási irodánkban, akkor az alacsonyabb díjszabást kell megfizetnie. Amennyiben az utasunk nem regisztráltatja a túlsúlyt előre, akkor a magasabb díjszabást köteles megfizetni a repülőtéren.

Fotósfelszerelésre vonatkozó szabályok

Amennyiben a fotósfelszerelés méreteinél fogva belefér a limitbe, de a súlya több, mint 5 Kg, akkor felvihető a fedélzetre az 5 Kg feletti túlsúly megfizetése ellenében. A túlsúly összege az üzletszabályzatnak megfelelően értendő attól függően, mennyi a felszerelés összsúlya. A kézipoggyász mérete: 56 x 45 x 25 cm
A felszerelést az utas ülések feletti tárolóban, vagy az ülés alatti részen lehet elhelyezni.

Mibe, mit és hogyan pakoljunk?

A merevítős, gurulós, sok zsebes divattáskák alapsúlya akár 4-6 kg is lehet. Az úgynevezett “hurkatáska”, melynek közepén egy hosszú cipzár található – talán nem a legkényelmesebb megoldás – viszont a legkönnyebb.

Komoly súlyokat spórolhatunk még a tisztálkodási szereken, hiszen ezeket általában mindenki 500 ml-es kiszerelésben pakolja be, majd a túra végén 60 százalékát ismét cipeli haza. Szinte mindent be lehet szerezni sokkal kisebb méretben, ezzel akár 1-1.5 kilót spórolhatunk más, értékes felszerelési tárgyaink számára. Törölközőt mindenki kap a hajón, vagy a hotelben, így elég csak egy “vészhelyzeti” törölközőt magunkkal vinni.

A felszerelés gyártók is felismerték a problémát és a légitársaságok növekvő szigorát, ezért elkezdték komoly marketinggel reklámozni az utazó BC-ket, könnyű nyomáscsökkentőket, más kialakítású táskákat, melyek ez idáig nem voltak jelen a búvárpiacon. Megjelentek az új tömlők amik sokkal könnyebbek, így a reduktorunk súlyát könnyedén csökkenthetjük 1 kg-al. Az uszonyokban is különbség lehet, akár 2 kg is típustól függően.

Egyre többen fényképeznek, videóznak, így a búvárok többségének gondot okoz a felszerelésük elpakolása. Senki nem szeretné a drága és igen sérülékeny fotósfelszerelését feladni, lehetőséget biztosítva sérülésre, vagy elvesztésre. Ám egy tükörreflexes gép esetében ha az alkatrészek összsúlyát nézzük, az a legjobb esetben is bőven meghaladja a 10 kg-ot. Sajnos amin spórolnunk kell, az ebben az esetben is a táska, amiben majd szállítani kívánjuk a felszerelésünket.

Már-már bevált szokás lesz, hogy a check-in pultnál ellenőrzik a kézipoggyász súlyát és egy címkét ragasztanak rá, amennyiben felvihető az utastérbe.

Ezért olyan táskába kell pakolni, ami kellő védelmet nyújt, de mégsem 5 kg üresen a súlya. A tapasztalat az, hogy egy alapszinten működő rendszerhez szükséges minden létfontosságú fotós felszerelést ebbe a táskába kell bepakolni. Így ha nem is a teljes felszerelés van nálunk, a kézi poggyászból egy működő gépet mindenképpen össze lehet állítni.

Szöveg: Hertelendy (Völgyesi) Lívia / Selmeczi Dániel
Képek: Selmeczi Dániel

Views: 6929
Author: Hertelendy (Völgyesi) Lívia