16 febr 2024

Úti beszámoló Szaúd-Arábiából

Merülések Farasan Banks-on

Az első tavalyi csoportunk úti beszámolója egy hajós szafari merüléseiről szól Farasan Banks-on, Jeddáhtól délre, ahova a WizzAir egyenes járatával repült a csapat.

A Farasan Banks kis szigetekből, korall zátonyokból, homokzátonyokból álló kiterjedt terület, ami Jeddáhtól 230 km-re kezdődik Al Lith magasságában és kb 250km-en keresztül terül el. A Farasan Banks két szélességi fokot fed le. Összetett szigetcsoportok és zátonyok, amelyek mélyvízi csatornákkal perforált tengeri nemzeti parkot alkotnak.
A Farasan-part északi részén négy magas csúcs alakult ki az idők során a Dohra, Marmar, El Jedir és Malathu nevű zátonyok. A csúcsok lejtői közel függőlegesek és több száz méteres mélységig zuhannak. Ezek a képződmények sokkal rövidebbek, mint a gerinczátonyok (pl: Malathu: 400 m X 140 m)

Amiket az utasaink lejegyzeteltek merülési naplójukban, azok mind valós élmények zátony szintre lebontva. Ez Szudánnal van egy vonalban, úgyhogy várható volt, hogy visszaköszön a szudánihoz hasonló víz alatti pompa és gazdagság.

1. nap Aramco Reef
Nagyon szép hely, rengeteg lila és narancs lágy korallt láttunk. Éjszakai merülésre is nagyon jó. Az éjszakát itt töltöttük.

2. nap Malathu reef
Homokzátony, zöld fű van a tetején. Lehet látni a parton a teknősöket amint tojást raknak le. Az első merülésen volt 2 teki.
A második merülésen beugrás a split pointnál. A homokpad és a pinnacle nagyon jó volt, sok-sok hallal teli, és még tonhalak, delfinek jöttek szembe.
Éjszakára átállt a hajó egy szélcsendes helyre.

3.nap Dohra reef
Ez is egy fűvel borított homokzátony. Jól láthatóak a homokban a teknősök nyomai. Sok madár is van rajta. Jó hely!!!! Az első merülés egy fal volt. A második a déli plató, barrakudák hada, jack fish raj és teknősök.
A harmadik nagyon jó volt, makrélarajt követte 2 tonhal, 2 silky shark, akik vadásztak rájuk. Minden merülésen láttunk teknősöket.
Éjszakára megint átálltunk az éjszakázó helyre.

4. nap Shaab Ammar
Első merülés a déli platón volt. 40-méteren pöröly csapat, a platón barrakuda raj, kis tonhalak, láttam silkyt shar-ot is. Fentebb gyönyörű egészséges korallzátony rengeteg friss kemény korall. Eddigi legjobb merülésünk!

Második merülés ugyanaz mint az első. Pörölyök 40 méter alatt, utána hatalmas barrakuda raj, whitetip shark, csodálatos egészséges korallzátony.
Harmadik merülésen láttunk sasráját és barrakuda csapatot.

forrás: sharksider.com

5. nap Mudarr
Az első merülésen kb 20 db pörölycápa 40 méteren. Visszafordultak és megnéztek minket, percekig ott maradtak körülöttünk. A második merülésen nem láttunk pörölyt.
A két merülés között 30-40 delfin volt a hajó közelében a zátony tetején.

A harmadik merülésre visszament a hajó Shaab Ammar-ra. Mi beúsztunk a zátony belsejébe egy hasadékon, átjárókon, barlangokon keresztül. Szenzációs volt! A többiek láttak cápát és nagy barrakuda rajt.

6. nap Canyon Reef
A zátony déli részén kötött ki a hajó, innen merültünk kettőt. Nagyon szép merülőhely. Sok különálló korall tömb között lehet nézelődni tele színes kishalakkal. Barrakuda raj, 1-2 whitetip shark, tonhal és gyönyörű egészséges korallok.

Idén tavasszal még foglalható heteink:

  • március 15. – március 22. (péntek-péntek): foglalható
  • március 22. – március 29. (péntek-péntek): fél hajó foglalható
  • március 29. – április 6. (péntek-szombat): foglalható
  • április 6. – április 13. (szombat-szombat): foglalható
  • április 13. – április 20. (szombat-szombat): foglalható
  • április 20. – április 27. (szombat-szombat): utolsó két hely foglalható
  • április 27. – május 4. (szombat-szombat): fél hajó foglalható
  • május 4. – május 11. (szombat-szombat): foglalható
  • május 11. – május 18. (szombat-szombat): utolsó helyek foglalhatók

További részletekért, szabad helyekért, oktatói és csoportos kedvezményekért írjatok nekünk: info@redseaboats.hu-ra!

Várunk szeretettel az Andromédán továbbra is a Vörös-tengeren, de most kivételesen a keleti parton, a titokzatos Szaúd-Arábiában. Repülés Wizzair (Budapest-Jeddah)

A Red Sea Boats Holidays utazási iroda csapata

ENG: https://diving-saudi-arabia.com/

Views: 236
Author: Boats Red Sea