Általános kérdések a szudáni búvárkodásról

Mikor a legjobb búvárkodni Szudánban?
A legkedvezőbb időszak a búvárkodásra februártól júniusig tart. Ilyenkor a legélettelibb a tenger és leggazdagabb az élővilág. A többi hónapban a tenger még túl meleg a legtöbb halfajnak és nem is igen mutatkoznak tavaszig.

Milyen búvárruha ajánlott?
Májusban és júniusban a legtöbb búvárnak elég a shorty. Február és április között általában elég a 3 vagy 5 mm-es hosszú búvárruha.

Lehet felszerelést bérelni?
Kérjük, hogy minden búvár a saját teljes felszerelésével utazzon. DIN-es csatlakozás javasolt. A hajón van limitált mennyiségű felszerelés, elsősorban meghibásodások esetére. A hajón biztosítunk sűrített levegős palackokat és súlyokat. Kérjük, hogy ólomövet mindenki hozzon magával.

Hol van a legközelebbi deko kamra?
A legközelebbi kamra Marsa Alamban van. (Hurghada-ban 2 teljes felszereltségű deko kamra található búvárkodásból eredő balesetek és sérülések kezelésére. Ezen felül Sharm el Sheik-ben, El Gouna-ban és Marsa Alam-ban is találhatók kamrák.) A hajóinkon merülőknek olyan biztosítással kell rendelkezniük, hogy érvényes legyen deko kamra kezelésre is.

Hány merülés van naponta?
Az első nap 2 nappali és 1 éjszakai merülésre kerül sor. A 2. – 5. napon 3 nappali és 1 éjszakai merülés van tervben (útvonaltól és időjárástól függően). Az utalsó napon 2 nappali merülés után a hajó visszatér a kikötőbe.

Vannak merülőhelyek, amik nem minden búvárnak ajánlottak?
Hajóinkon a búvárkodás egyik feltétele a minimum OWD képesítés. Vannak merülőhelyek, melyek kizárólag haladó és tapasztaltabb búvárok számára merülhetők, mint például a déli útvonalon. Javasolt a foglalás előtt egyeztetni a túra útvonaláról, hogy megfeleljen a búvár képzettségének és tapasztalatának.

Lehet Nitrox-szal merülni?
Nitrox képesítésű búvárok merülhetnek Nitrox-szal. Membrane Nitrox rendszer található a hajókon, 32%-os keveréssel.

Lehet a hajón tanfolyamokon részt venni?
A búvárkodás egyik feltétele minimum OWD képzettség. De bizonyos esetekben, útvonaltól függően és előzetes egyeztetés után tudunk tanfolyamokat tartani a hajókon, mint pld. haladó búvár, Nitrox, stb.

Az is mehet a hajóra, aki nem búvár?
Túráink elsődlegesen búvároknak ajánlottak, de nem búvárokat is szívesen látunk, ha szeretteiket elkísérik az útra. Fontos azonban kiemelni, hogy a szudáni túrákat kifejezetten búvároknak ajánljuk, mert nem igen van lehetőség úszásra és sznorkelezésre, a tengeri adottságok miatt.

Probléma, ha régen búvárkodtam utoljára?
Minden túrán az első merülés, ún. „check dive”, során a merülésvezetők megfigyelik a búvárok merülését és hiányosságait és azokat orvosolják, korrigálják. Ha valaki régen búvárkodott utoljára, ezt feltétlenül jelezze a merülésvezetőnek.

Milyen biztosításra van szükség?
A búvárkodás másik feltétele a hajókon az érvényes búvárbiztosítás. Elsődlegesen búvár- és balesetbiztosítás fontos, ezen felül poggyász- és utasbiztosítás. Ezeket irodánkban is meg lehet kötni.

Probléma, ha nincs meg a logbook-om?
A merüléshez legalább az érvényes búvárkártya és búvárbiztosítás szükséges.

Milyen egészségügyi problémával nem lehet búvárkodni?
A hajókon a búvárkodás előtt mindenkinek ki kell töltenie egy egészségügyi nyilatkozatot, hogy megfelelő egészségi állapotban vannak a búvárkodáshoz.

Milyen biztonsági felszerelés van a hajón?
Minden kabinban található mentőmellény, továbbá a következő biztonsági felszerelés a hajón: 2 mentőcsónak, Oxigén, elsősegélydoboz, poroltók, életmentő bóják és búvárkereső biztonsági rendszer.

Tengeri betegség
A hajózás és hullámzás eredményeként érezhetünk tengeri betegséget, hányingert. Ez az Emetrex nevű gyógyszerrel kiválóan kezelhető. Kérjük a merülésvezetőktől.

Vissza a Gyakori Kérdésekhez